strani radnici

I u Rijeci nedostaje vozača gradskih autobusa; evo kako će premostiti problem

10.01.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Riječko Komunalno društvo Autotrolej zaposlit će 20 stranih radnika iz Nepala i Indije, koji će od kraja veljače početi raditi kao vozači autobusa u riječkom javnom gradskom prijevozu, doznaje se u srijedu iz Autotroleja

Prvih deset vozača iz Nepala i Indije trebali bi početi s radom do kraja veljače, a još deset očekuje ih se tijekom ožujka i travnja, potvrdila je Hini ekspertica za odnose s javnošću Autotroleja Kristina Prijić.

Radnici iz inozemstva će prije početka rada proći osnovni tečaj engleskog i hrvatskog jezika, najprije će voziti autobuse na manje zahtjevnim gradskim linijama, u prvoj gradskoj zoni, a svaki će imati mentora.

Smještaj i obroke za strane radnike osigurat će agencija koja je posredovala pri zapošljavanju stranih radnika.

Kristina Prijić kazala je da se problem nedostatka vozača u riječkom javnom gradskom prijevozu, koje opterećuje poslovanje Autotroleja još od 2021., nastoji riješiti putem stalno otvorenih javnih natječaja, ali i uvođenjem stranih radnika.

Autotrolej putem javnih natječaja nudi prekvalifikacije za vozače i njihovo zapošljavanje, ali odaziv domaćih radnika nije dovoljan za osiguravanje cjelovite usluge javnog gradskog i prigradskom prijevoza, dodala je.