MARCO RUBIO RASTURA

I republikanci imaju 'svog Obamu'

12.02.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Marco Rubio, republikanski senator i zvijezda u usponu, u utorak će izložiti službeni odgovor Republikanske stranke na Govor o stanju nacije predsjednika Baracka Obame. Taj golemi politički zalogaj za 41-godišnjeg sina kubanskih imigranata s Floride potvrđuje da je upravo propagirani 'republikanski Obama', kojega od američkog predsjednika zapravo dijele svjetlosne godine, najizgledniji kandidat stranke za predsjedničke izbore 2016. godine

Čelnici republikanaca u Kongresu očekuju da će govor 'mladog lava' biti na tragu njegove propovijedi koju je, uz ovacije, održao ljetos na stranačkoj Nacionalnoj konvenciji, oslanjajući se uvelike na imigrantsku povijest svoje obitelji.

Bilingvalni Rubio planira održati govor na engleskom i materinjem španjolskom jeziku, ne bi li osvojio maksimalne simpatije rastuće hispanoameričke populacije u SAD-u. Upravo se izostanak njihove podrške navodi kao jedan od temeljnih razloga za težak poraz republikanskog kandidata Mitta Romneyja na predsjedničkim izborima u studenom.

'On (Rubio) pronosi stranački barjak slobode, mogućnosti i prosperiteta na način na koji malo drugih može', rekao je predsjednik Predstavničkog doma Kongresa John A. Boehner, najavljujući izbor Rubija za iznošenje republikanske verzije govora o stanju nacije. Utjecajni stranački strateg Karl Rove nazvao je Rubija 'najboljim komunikatorom od Ronalda Reagana'.

Takvu tezu Rubio je ilustrirao i povodom nedavne 40. obljetnice legalizacije pobačaja u SAD-u, navodeći da 'nakon te odluke, deseci milijuna naše još nerođene djece nisu imali sreću proslaviti rođendan, ići u školu ili podariti svijetu svoje talente što im ih je Bog dao'.

Dijete imigranata, Rubio je također i dijete konzervativnog pokreta, ambiciozni ideolog i bivši politički operativac koji se nabrijanim republikanskim jezikom služi tečno poput izvornog govornika (za razliku od Romneyja, koji ga je govorio poput drugog jezika), piše Time u velikom osvrtu posvećenom Rubiju. Poput Paula Ryana, potencijalnog rivala u 2016, Rubio pripada novoj generaciji mršavih i gladnih konzervativaca koji su odrastali u Reaganovoj eri. Dvostranački kompromisi nisu dio njihovog političkog koda; tim više bode u oči Rubijeva novoprobuđena simpatija za nezakonite imigrante, za čiju se 'legalizaciju' sada zalaže u okviru malobrojne skupine kolega u Kongresu.

Izbalansirala ga je, sugerira, vlastita majka, koja mu je ostavila glasovnu poruku sljedećeg sadržaja, na španjolskom dakako: 'Tony, primi savjet osobe kojoj je do tebe stalo najviše na svijetu. Nemoj zabrljati s imigrantima, moj sine. Molim te, nemoj zabrljati s njima.'

Podsjetila ga je da nezakoniti imigranti marljivo rade, uz grozan tretman.

'Oni su ljudska bića poput nas i došli su iz istih razloga zbog kojih smo i mi došli. Da rade. Da unaprijede svoje živote. Dakle, molim te, nemoj zabrljati s njima', pronio se SAD-om glas majke Oriales Garcia Rubio

Posljednje istraživanje agencije Public Policy Polling (PPP) pokazalo je da su Marco Rubio i dojučerašnja Obamina državna tajnica Hillary Clinton vodeći kandidati za iduće predsjedničke izbore. Amerikanci su, čini se, konačno spremni birati između dvije premijerne predsjedničke opcije: prve žene ili prvog Hispanoamerikanca na čelu države. Pritom, Hillary Clinton porazila bi sve republikanske kandidate, redom, Rubija (22 posto podrške republikanskih glasača), Paula Ryana (15 posto), Jeba Busha i Chrisa Christieja (13 posto), Mikea Huckabeeja (11 posto), Randa Paula (10 posto), Bobbyja Jindala (4 posto), Ricka Perryja (3 posto) te Susanu Martinez (1 posto).