MATIĆ UOČI SASTANKA

'I prosvjednici su shvatili da scene s Markova trga plaše ljude'

07.06.2015 u 14:26

Bionic
Reading

'Vjerujem da će od sutra stvari krenuti na bolje', rekao je u razgovoru za Media servis resorni ministar Predrag Matić uoči sutrašnjeg sastanka s predstavnicima prosvjednika iz Savske 66 u Ministarstvu branitelja

Matić je potvrdio da će uz njega i vjerojatno ministra obrane Ante Kotromanovića, na jednom djelu sastanka ponovo sudjelovati premijer Zoran Milanović, a s druge strane najavljeno je, kaže, 40 do 70 predstavnika brojnih braniteljski udruga, uz Glogoškog, Klemma i Jukića.

Nakon uvodnog prvog sastanka u Banskim dvorima početkom tjedna, sada ćemo o konkretnim stvarima, rekao je Matić. Istaknuo je da ima mjesta za napredak u razgovorima oko određenih načelnih stvari.

'Ove opskrbnine koje se sada zovu zajamčena minimalna naknada, to je jedno te isto, samo je prešlo u sustav socijalne skrbi. Ako baš žele da se to vrati u Ministarstvo branitelja, nemam ništa protiv. Jedino što se ništa neće promijeniti osim samog naziva', istaknuo je Matić.

Kad su u pitanju konkretnije stavke, tu su mu, kaže Matić, ruke vezane.

'One su uvijek vezane uz proračunska sredstva, a ona su tolika kolika jesu i, nažalost, ne mogu biti veća. I ja bih volio da mi je proračun veći za milijardu, dvije kuna, pa bi onda i moj rad bio znatno prepoznatljiviji jer bi mogao puno više učiniti. Ovako, kako narodna poslovica kaže, pokrij se koliki ti je pokrivač', kaže Matić.

Što se tiče zahtjeva za donošenjem Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja te smjene njega i pomoćnika, Matić ponavlja da Ustavni zakon nije u nadležnosti njegova resora te da to treba tek vidjeti.

Vezano uz smjene ponavlja da će mandat odraditi do kraja te da nakon toga, neovisno o rezultatu parlamentarnih izbora, više ne kani obnašati funkciju ministra.

Zadovoljan je što će se problemi sutra napokon početi rješavati tamo gdje su se već odavno i trebali, u Ministarstvu branitelja, te ponavlja da je od samog početka uvijek isticao da su im vrata njegovog resora otvorena. S optimizmom gleda na sutrašnji sastanak.

'Vjerojatno su i sami shvatili da one scene na Markovu trgu nisu nikome trebale, da to plaši naše ljude, a kamoli strance. Vjerujem da će od sutra stvari krenuti nabolje, ali već sam se nekoliko puta ugrizao za jezik. Ne želim biti pretjerani optimist, ali jesam', istaknuo je Matić.

Od prosvjednika u Savskoj 66 samo traži, kaže, malo razumijevanja i objektivnije gledanje na situaciju.

'Sjediti u kafiću i pričati jednu priču, potpuno je drugačije nego sjediti u uredu, kako oni vole reći, u fotelji. Kad u njoj sjediš, koliko god komotno izgledala, ona jako žulja jer imate vezane ruke u mnogim stvarima. Pri tome ne mislim politički, već materijalno. Pa zar bih ja volio da postoji ijedan branitelj koji ne prima opskrbninu, pa zar bih ja volio da postoji branitelj invalid koji nije riješio stambeno pitanje? Ne mogu vjerovati da tako netko misli', poručuje Matić.

Matić je istaknuo da su prijetnje koje je dobivao od početka prosvjeda nakon sastanka u Banskim dvorima prestale te je naglasio kako vjeruje da su i vođe prosvjeda shvatile da je vrijeme za razgovor, a ne ultimatume.