TRAŽI SE REFERENDUM

I Jakovčić tužio Ministarstvo zbog Plomina

Ivan Jakovčić

Ivan Jakovčić

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

IDS će i dalje zahtijevati da se poštuje Prostorni plan Istarske županije, a prema kojem bi se kao energent TE Plomina koristio plin. Ustrajati će se na raspisivanju referenduma, kao i na tome da snaga nove plominske termoelektrane ne bude veća od 335 MW

U vezi referenduma, tajnik stranke i predsjednik Kluba IDS-a Tedi Chiavalon istaknuo je da će se tražiti od Vlade raspisivanje referenduma o Plominu 3 budući da bi u tom slučaju mišljenje građana bilo obvezujuće, za razliku od referenduma koji bi raspisala Istarska županija. Predsjednik Kluba IDS-a napomenuo je da je IDS oduvijek bio za TE Plomin na plin te da unatoč različitim stavovima o tom projektu, IDS ne dovodi u pitanje članstvo u koaliciji.

Vijećnici su saznali i da je prije četiri dana istarski župan Ivan Jakovčić podignuo tužbu protiv Ministarstva zaštite prirode i okoliša te zapravo 'pretekao' Zelenu akciju i Zelenu Istru koje su podnijele tužbu danas. Predsjednik Kluba vijećnika oporbene Ladonje Ico Uccio Miletić kazao je kako će Ladonja podržati ove zahtjeve IDS-ovih vijećnika, no uz dodatnu stavku – obavezu župana da kontinuirano obavještava Skupštinu o tijeku rješavanja problematike. Naime, kako smatra Miletić, IDS sudjeluje u vlasti te ima mehanizme da može problem TE Plomina C rješavati iz Zagreba. Podsjetio je da su IDS-ovi saborski zastupnici izglasali prije neki dan Zakon o energiji, kojim se stavlja izvan snage Prostorni plan Istarske županije.

Saborski zastupnici iz Istre nisu bili nazočni tematskoj sjednici, a pozivu se nisu odazvali ni predstavnici Vlade i resornih Ministarstava. Skupština Istarske županije podržala je sve zahtjeve vladajućeg IDS-a, koji će se kao zaključci uputiti Vladi i nadležnim Ministarstvima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi