CRVENO UPOZORENJE

I Interpol u lovu na Juliana Assangea

01.12.2010 u 07:25

Bionic
Reading

Međunarodna policijska organizacija Interpol u utorak je izdala tzv. crveno upozorenje za uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, u vezi s istragom seksualnog zločina u Švedskoj

Crveno upozorenje nije međunarodni uhidbeni nalog, već savjet ili zahtjev prema zemljama članicama da 'pomognu nacionalnim policijskim snagama u identificiranju i lociranju traženih osoba, imajući u vidu moguće uhićenje i izručenje', prema navodima Interpola, koji je 2009. izdao 5020 takvih obavijesti.

Obavijest je poslana u svih 188 članica Interpola, uključujući i Veliku Britaniju, za koju se vjeruje da je trenutačno boravište Assangea, bivšeg australskog hakera koji je ovih dana uzdrmao Sjedinjene Države objavom četvrt milijuna tajnih dokumenata State Departmenta na web stranici WikiLeaks.

Kazneni sud u Stockholmu je 20. studenoga izdao međunarodnu tjeralicu za uhićenje Assangea (39) pod osnovanom sumnjom za silovanje, prisilu i zlostavljanje u istrazi pokrenutoj nakon njegovih navodnih susreta s dvjema ženama u Stockholmu, sredinom kolovoza.

Prema napisima u lokalnom tisku, jedna je žena rekla istražiteljima da je spolni odnos počeo dobrovoljno, ali se pretvorio u nedobrovoljni, a druga se žalila da je osumnjičeni ignorirao njezine pozive da stane nakon puknuća kondoma.

Assange je zanijekao optužbe, izjavivši da su one dio kampanje blaćenja WikiLeaksa kojom orkestrira SAD.

Njegov se odvjetnik žalio na Prizivni sud, ali je izgubio, a u utorak je podnio novu žalbu na švedski Vrhovni sud.

Assangeu je u listopadu odbijen zahtjev za trajno boravište u Švedskoj, gdje je htio osigurati zaštitu švedskih zakona o slobodi tiska za svoju web stranicu, osnovanu 2007. radi objave povjerljivih dokumenata dobivenih od tzv. zviždača.