ZABORAVLJENI MILIJUNI

I HSU časti pred izbore: Stižu božićnice za penziće!

08.09.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Milanovićeva vlada mogla bi – kako sada stvari stoje – obradovati umirovljenike isplatom božićnica i to na način da najviše dobiju oni koji imaju najniže mirovine, doznajemo u Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU). Ističu kako nije riječ o proračunskom novcu, već o 195 milijuna kuna iz Umirovljeničkog fonda

U HSU su izračunali da će - nakon srpanjskog rasta mirovina za 0,3 posto - prosječna penzija porasti tek za sedam kuna te da će najmanje dobiti oni s najnižim primanjima. Stoga su predložili Vladi da umirovljenicima podigne dugogodišnji loš životni standard isplatom božićnica iz Umirovljeničkog fonda. I to na način da oni koji najmanje osjete povećanje mirovina dobiju najviše božićnice.

Na pitanje otkud 195 milijuna kuna u Umirovljeničkom fondu, pojašnjavaju da je riječ o novcu preostalom nakon isplate duga umirovljenicima, a spomenuti iznos je ostao jer se neki ljudi nisu javili podići svoj dug, neki su u međuvremenu umrli, a nisu imali nasljednike kojima bi se novac isplatio.

Iz HSU-a nam kažu da su u Vladi skloni prihvatiti njihov prijedlog, a činjenica da su izbori pred nama može im samo pomoći u tim nastojanjima.

Prema podacima HZMO-a, u lipnju je registrirano ukupno 1.222.829 umirovljenika i 1.472.497 osiguranika, što znači da za jednog umirovljenika radi 1,2 radnika.

Prosječna mirovina za lipanj prema Zakonu o mirovinskom osiguranju iznosila je 2.234,65 kuna, a prosječna plaća za lipanj 5.810 kuna, što daje vrlo nizak udio mirovina u prosječnoj plaći od 38,46 posto, ističu u umirovljeničkoj stranci. Dodaju kako su negativni indeksi potrošačkih cijena u posljednje dvije godine bili glavni uzrok neusklađivanja mirovina u tri prethodna polugodišta.