VATRA PROGUTALA KUĆE

I dalje bijesni požar u Izraelu

04.12.2010 u 10:06

Bionic
Reading

Nekoliko je kuća izgorjelo u trima izraelskim gradićima u subotu ujutro, u golemom šumskom požaru koji od četvrtka bjesni na sjeveru Izraela, dok desetak kanadera poslanih iz inozemstva nastavlja borbu s vatrenom stihijom, priopćila je policija.

Vatra je progutala više kuća u Ein Hodu, Nir Hetzionu i Yemin Hodu, čiji su stanovnici evakuirani, navodi policija.

Najveći šumski požar u izraelskoj povijesti odnio je u četvrtak 41 život, među kojima 36 zatvorskih čuvara koji su bili u autobusu što ga je zahvatila vatra.

Sve ceste u blizini gore Karmela, odakle se vatra počela širiti, policija je zatvorila, želeći spriječiti dolazak radoznalaca.

U subotu je nastavilo letjeti desetak kanadera koje su poslali Grčka, Francuska, Velika Britanija, te Rusija, čiji Iljušin 77 može ponijeti 42.000 litara vode pri svakom polijetanju.

Premijer Benjamin Netanyahu je pak pozvao svjetske čelnike da Izraelu pošalju još kanadera s kojima njegova zemlja oskudijeva.

U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom Netanyahu je istaknuo da će, s obzirom na razmjere katastrofe, ti zrakoplovi biti korisni čak i ako ne stignu odmah.