PROBLEM ZA SVE

I branitelji i građani čekaju na toplice i do godinu dana

03.11.2014 u 07:01

Bionic
Reading

Branitelji i stopostotni ratni vojni invalidi pred Ministarstvom branitelja prosvjeduju već 15. dan. Iako je njihov glavni zahtjev smjena ministra Predraga Matića i njegovih bliskih suradnika, branitelji su se proteklih dana požalili i na konkretne probleme. Jedan od njih je i otežana rehabilitacija, odnosno duge liste čekanja za toplice. Kako tretiraju branitelje i kolike su doista liste čekanja, pokušali smo provjeriti kod nekih od rehabilitacijskih centara

Stopostotni ratni vojni invalidi posljednjih se dana žale na otežanu medicinsku skrb. Na dijagnostičke pretrage, kažu, moraju čekati mjesecima, a slično je i s rehabilitacijom u toplicama. Liste čekanja duge su, tvrde, i po godinu dana zbog čega branitelji smatraju da se ne vodi briga o njihovu zdravlju.

Međutim, istina je da se što se tiče rehabilitacije u toplicama branitelji nalaze u istom položaju kao i svi drugi građani. Priznaju to i u Krapinskim toplicama, gdje kažu da većina bolesnika čeka na rehabilitaciju, no da se rijetko za pojedine specifične dijagnoze i stanja čeka dulje od godine dana.

'Liste čekanja su duge zbog izrazitog nerazmjera broja prijedloga za rehabilitaciju i naših kapaciteta. Branitelji, a osobito invalidi Domovinskog rata, unatoč tome što prema važećim propisima nemaju posebnu prednost u listama čekanja, primaju se sukladno našim mogućnostima i uz analizu njihovog medicinskog stanja u najkraćem mogućem roku. Svaki puta nastojimo individualnim pristupom riješiti problem branitelja. Ponekad je čekanje (pre)dugo, no samo iz razlog što su kapaciteti (osobito na neurološkoj rehabilitaciji) zauzeti dugotrajnom rehabilitacijom teških neuroloških i kraniocerebralnih bolesnika od kojih većina dolazi kod nas direktnim premještajem nakon akutne faze liječenja', kaže za tportal.hr ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Duško Cerovac.

Krapinske toplice, što se tiče ratnih vojnih invalida, imaju sklopljen ugovor s Gradom Zagrebom u suradnji s kojim se godišnje rehabilitira oko 150 HRVI-ja Domovinskog rata Grada Zagreba. Također, Bolnica ima sklopljene ugovore s Ministarstvom branitelja temeljem kojeg HRVI s područja cijele Hrvatske koriste usluge bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom.

Nešto su manje liste čekanja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim toplicama. U toj bolnici na akutnu rehabilitaciju čeka se do mjesec dana, dok se na odražavajuću rehabilitaciju čeka do dva i pol mjeseca.

'Nemamo sistem naručivanja po kojem bi bilo vidljivo je li netko od ljudi na listi čekanja HRVI ili ne. No takav sistem nam nije ni potreban, jer su hrvatski ratni vojni invalidi naši redoviti gosti i imaju običaj puno vremena unaprijed rezervirati tražene termine. U slučaju ostalih izvanrednih dolazaka, ako to zatraže pri naručivanju te u skladu s našim mogućnostima, običaj je da im se ustupi potreban termin', objašnjavaju za tportal iz bolnice u Varaždinskim toplicama.

Prema listi čekanja koja je pak objavljena na web-stranicama Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice na stacionarnu rehabilitaciju čeka se maksimalno šest mjeseci, no tko će imati prioritet, kao i u svim drugim sličnim ustanovama, ovisi o stanju pacijenta.

'Naša lista čekanja za stacionarnu rehabilitaciju u skladu je s maksimalnim iznosom sredstava koje dobivamo od HZZO-a. Ažuriranja liste vrši se prema prioritetima propisanih od HZZO-a', kaže za tportal.hr Sabina Bis, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Prema Pravilniku o korištenju prava na medicinsku odnosno fizikalnu rehabilitaciju hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata imaju pravo na medicinsku, odnosno fizikalnu rehabilitaciju ako im je ta rehabilitacija prijeko potrebna u vezi s oštećenjem organizma koje su zadobili u obrani suvereniteta RH i na temelju koje im je priznat status HRVI.

Podaci Ministarstva branitelja govore da je od 2012. do listopada 2014. pravo na medicinsku odnosno fizikalnu rehabilitaciju koristilo 277 HRVI-ja iz Domovinskog rata te da je za to utrošeno ukupno 1.010.439 kuna.

Mala je to brojka no očekivana kada se u obzir uzme to da se zakonski vojne invalide u slučaju rehabilitacije tretira kao i druge građane. Pitanje je sada traže li putem prosvjeda poseban tretman u toplicama i zašto ga nisu tražili i u vrijeme HDZ-ove vlasti kada je jednako postojao problem s listama čekanja.