NOVA ISTRAGA

I BiH zanima je li Trajkovski ubijen

07.11.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Vlasti Bosne i Hercegovine i Makedonije zajednički će provesti novu istragu o smrti bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći kod Mostara prije osam godina, potvrdio je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

'Mi nemamo razloga skrivati bilo što', izjavio je Damir Hadžić kako ga u utorak citira sarajevski 'Dnevni avaz'. Ministar Hadžić je kazao kako je vlada Makedonije prije nekoliko mjeseci predstavnicima BiH predala nove dokumente o cijelom slučaju i zatražila otvaranje nove istrage. Prije petnaestak dana uspostavljena je nova komisija koja bi trebala provesti tu istragu.

'S naše strane postoji suglasnost da na temelju novog zahtjeva vlade Makedonije... uklonimo bilo kakve dvojbe o uzrocima pada tog zrakoplova', kazao je Hadžić. Dodao je kako se zahtjevi Makedonije mogu smatrati opravdanima s obzirom na opažene manjkavosti u prvotnom izvješću o padu zrakoplova u kojemu je poginuo Trajkovski te još pet članova državnog izaslanstva i dvojica pilota.

Zrakoplov makedonske vlade kojim su Trajkovski i pratnja 2004. godine putovali na gospodarski forum u Mostaru srušio se u blizini tog grada. Istragom koju su provele bosanskohercegovačke vlasti utvrđeno je kako je uzrok pada bila greška pilota, a nesreći su doprinijeli i loši vremenski uvjeti.

Nakon te istrage pojavile su se, međutim, brojne teorije zavjere, a jedna od njih glasila je kako je u pitanju bio atentat na Trajkovskog te kako je njegov zrakoplov oboren projektilom. Te tvrdnje iznio je Ignat Pančevski, makedonski odvjetnik koji zastupa obitelji nekih od poginulih u nesreći. Pančevski nikada nije iznio dokaze za te optužbe iako je tvrdio kako postoji i video snimka koja ih može potvrditi.

Prema dogovoru postignutog između Sarajeva i Skoplja, makedonska će vlada platiti rad međunarodne komisije koja će još jednom pregledati sav ranije prikupljeni dokazni materijal, ali i provjeriti neke nove tvrdnje i sačiniti novo izvješće.