DOPUŠTENO I ZABRANJENO

HZJZ objavio: Ovo su mjere koje ugostitelji moraju ispuniti da bi mogli raditi za vrijeme pandemije koronavirusa

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2020 10:10
  • Objavljeno 20.04.2020 u 09:43
Preuzimanje hrane

Preuzimanje hrane

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad, uz pridržavanje svih produepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja u 11 točaka.

Dodatne upute izdane su nakon što je inspekcija proteklih dana zatvorila više ugostiteljskih objekata, iako su ugostitelji tvrdili da su poštovali sve propisane mjere nadležnog ministarstva.

U uputama HZJZ-a stoji da se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupine: restoranima, barovima (kavanama,pivnicama, buffetima, krčmama i kletima) i catering objektima uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja. Odluku donosimo u cijelosti.

'Upute za ugostiteljske objekte - dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: Restorani, Barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i Catering objekti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi:

1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu

2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ipsred vrata objekta.

3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje.

4. Preporuča se gdje nije drugačije uređeno, postavlajnje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

  • +8
  • +5

Grafiti u doba korone: Osijek, Zagreb, Rijeka...

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

5. Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.

6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira

7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja nadrudžbe (odnosnoo da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta.

9. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da s odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

11. Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.', stoji u uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!