DOPIS EK I AZTN-U

HUP upozorava na opasnosti koje vrebaju iz spin-offa

19.06.2014 u 13:32

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poslali su dopis Europskoj komisiji (EK) i Agenciji za tržišno natjecanje (AZTN) u kojem upozoravaju na sve opasnosti spin-offa i moguće negativne učinke na tržišno natjecanje koji će proizaći iz ovakve Vladine odluke

Situacija u kojoj se država, u ovakvom gospodarskom i društvenom trenutku, umjesto provođenja reformi i otvaranja prostora novim privatnim inicijativama, koje jedine mogu zaposliti ogroman broj nezaposlenih građana, bavi osnivanjem novih državnih tvrtaka i jačanjem uloge države u gospodarstvu jednako je neprihvatljiva koliko i neshvatljiva. Suprotno je to preporukama svih relevantnih domaćih i stranih stručnjaka, ali i Europske komisije, upravo zbog ulaska u proceduru prekomjernog deficita, naveo je HUP u svom dopisu Europskoj komisiji.

Ističu kako je velika opasnost činjenica da država kroz model spin-offa osniva mega tvrtku sa 24.000 zaposlenih i direktno narušava uvođenje tržišne konkurencije u javni sektor, jer će novoj tvrtci biti osigurani višegodišnji garantirani poslovi u vrijednosti oko tri milijarde kuna godišnje i time se privilegira jedan takmac na tržištu, pred drugima te direktno ugrožavaju radna mjesta više od 6.000 zaposlenih u privatnim tvrtkama.

Dodatna je opasnost, navode dalje, to što će se ovim modelom godišnje postići ušteda od 280 milijuna kuna, a kako je javno prezentirala Vlada RH, dok smo analizom okvirnih brojki u tom sektoru izračunali mogućnost ušteda od oko 700 milijuna kuna godišnje. Te uštede ne odnose se na broj i prava trenutačno zaposlenih, jer su ona u izdvajanju zaštićena i europskim direktivama i domaćim Zakonom o radu, već se odnose na racionalnije upravljanje nabavom i ukupnim materijalnim troškovima te učinkovitijim organiziranjem samog posla.

Dakle, dok se Hrvatska nalazi u proceduri prekomjernog deficita, koji nužno zahtijeva provođenje reformi koje će rezultirati uštedama, Vlada RH donosi odluku, tzv. Kompromisno rješenje, pod pritiskom pojedinih interesnih skupina ili s ciljem održanja prividnog socijalnog mira, a koju će platiti porezni obveznici, i to za istu uslugu 400 milijuna kuna godišnje skuplje, a što će biti dvije milijarde kuna uštede manje tijekom pet godina, stoji u dopisu koji je HUP poslao Europskoj komisiji.

Iz HUP-a smatraju kako imaju dužnost upozoriti AZTN na moguće negativne učinke na tržišno natjecanje koji će proizaći iz ovakve Vladine odluke.

Naime, osnivanjem društva u državnom vlasništvu koje se temeljem Zakona o javnoj nabavi izuzima iz obveze postupka provođenja javne nabave i gdje će dolaziti do izravnih pogodbi stvara monopolistički položaj i izravno ugrožava tržišno natjecanje, navode iz HUP-a u dopisu AZTN-u i također izražavaju bojazan kako su moguće i zlouporabe vladajućeg položaja, a što će izazvati velike poremećaje i neravnoteže na tržištu koje i ugroziti društva koja posluju prema tržišnim uvjetima.