NEMA REFORMI

HUP dokazao da je Vlada malo toga dobrog napravila

18.12.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavila je danas rezultate svog mjerenja realizaciji reformi u 2013. u 12 područja koje smatra ključnima za gospodarski rast. Ukupan rezultat govori da je Hrvatska zapela u krizi, godinama stagnira i ne mijenja se, a nužne reforme kasne

HUP-ovo istraživanje pokazuje gdje smo u odnosu na konkurentske zemlje EU-a (Bugarska, Češka, Slovenija, baltičke zemlje itd.) s kojima smo nekad bili na istoj startnoj liniji ili čak ispred njih.

Konačni rezultat (31 od mogućih 100) je, blago rečeno, zabrinjavajući, jer Hrvatska zaostaje u svih 12 područja

Najkritičnije je, pokazuje HUP-ova analiza, na području produktivnosti i konkurentnosti, poduzetničke klime, pravosuđa, fiskalne konsolidacije i tržišta rada.

Ni u ostalom ne blistamo – javna administracija, opterećenje gospodarstva, poslovne barijere, uređenje države, javna poduzeća, ponuda kapitala i poticanje investicija - tako da ni ta područja nisu dobila prolaznu ocjenu.

'Ostaju nam dvije mogućnosti: ili možemo ne činiti ništa ili možemo ubrzati promjene. Potencijala imamo, a dobra i loša vijest glase da ovisimo o samima sebi. Ovi rezultati pozivaju na brzu reakciju jer smo daleko najnekonkurentniji', rekao je Davor Majetić, direktor HUP-a.

Na predstavljaju HUP-ovih rezultata bili su i potpredsjednik Vlade Branko Grčić te ministar rada Mirando Mrsić

Grčić je ocijenio da je to objektivna slika stanja u kojem se nalazimo, ali da HUP-ova analiza još ne pokazuje sve ono što Vlada radi u jačanju poslovne klime i fiskalne konsolidacije.

'Očekujem da će se nakon šest mjeseci, a još više nakon godine dana, efekti tih mjera i te kako vidjeti. HUP s nama sudjeluje u poslu koji se tiče poslovne klime, upoznati su sa svim detaljima i mislim da su i prepoznali naše napore', rekao je Grčić.

U uvodnom govoru predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić istaknuo je da je Hrvatskoj potreban konsenzus oko zajedničke budućnosti

'Treba nam optimizam kako bi se aktivirala štednja koju građani drže u bankama u cilju rasta i razvoja. Dotaknuli smo dno i uvjeren sam da je pred nama razdoblje rasta. Samo je pitanje hoće li to biti jedan posto ili tri posto, što je nužno ako želimo smanjiti nezaposlenost', rekao je Mudrinić, dodajući da se nada kako će postupak prekomjernog deficita, nametnut od EU-a, biti iskorišten kao poticaj za nužne reforme.