NEBESKO CVIJEĆE

Hubble snimio najpotpuniju i najljepšu sliku svemira!

05.06.2014 u 17:28

Bionic
Reading

Astronomi koji rade na legendarnom svemirskom teleskopu Hubble snimili su najpotpuniju i jednu od najljepših fotografija svemira u povijesti

Fascinantna slika napravljena je kamerama koje snimaju u različitim dijelovima spektra svjetlosti od infracrvenog do ultraljubičastog. Ovaj UV dio do sada je uglavnom bio nedovoljno istražen, a otkriva fazu razvoja svemira prije pet do 10 milijardi godina kada se rađalo najviše zvijezda i to najmasivnijih, najtoplijih i najsjajnijih.

Nova snimka trebala bi omogućiti bolje razumijevanje rađanja zvijezda i galaksija.

U dijelu neba koje pokriva (kliknite za povećanje) vide se nebeska tijela snimljena instrumentom Hubble Ultra Deep Field u infracrvenom i vidljivom svjetlu od 2004. do 2009., kao i ona koja su nedavno zabilježena novim instrumentom u sklopu projekta Ultraviolet Coverage of the Hubble Ultra Deep Field (UVUDF). Na njoj se vidi oko 10.000 galaksija od kojih su najstarije nastale samo nekoliko stotina milijuna godina nakon velikog praska.

Budući da Zemljina atmosfera filtrira veći dio UV zraka, ovakvu je snimku mogao napraviti samo svemirski teleskop poput Hubblea koji je trenutačno jedini opremljen za takva snimanja.

Loading player...