SELJAČKI ZAHTJEV

HSS od Jakovine traži da objavi pravilniike za ruralni razvoj

29.08.2015 u 14:05

Bionic
Reading

Vodstvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) u subotu je prozvalo ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu - upitavši kada će biti i zašto već nisu objavljeni pravilnici za ruralni razvoj, naglasivši da je Jakovini gotovo cijeli mandat bio potreban za izradu Programa ruralnog razvoja, a sada su problem pravilnici za ruralni razvoj

Jedino što Jakovini dobro ide je ignoriranje problema. Gotovo cijeli mandat je bio potreban za izradu Programa ruralnog razvoja, a sada problem predstavljaju pravilnici za ruralni razvoj, rekli su danas na konferenciji za novinare u Vrbovcu predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg, zagrebački župan Stjepan Kožić, koprivničko-križevački župan Darko Koren, i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin.

Istaknuli su da je od potrebnih pravilnike za 16 mjera, do sada izrađeno samo za njih šest.

Iako su zatvoreni prije četiri mjeseca, još uvijek nisu poznati rezultati natječaja za dodjelu EU sredstava u okviru Programa rularnog razvoja RH za podmjere 4.1. i 4.2. – ulaganja u fizičku imovinu, ističu iz HSS-a.

Tvrde da se ministar Jakovina ne usuđuje objaviti liste jer su pravilnici za podmjeru 4.1. i 4.2. rađeni za velike igrače - i to tako da oni uzmu većinu novaca iz natječaja.

"Upozoravali smo na netransparentnosti oko natječaja za podmjere 4.1 i 4.2. i prvi smo upozoravali da je cjelokupna situacija oko ove dvije podmjere, koje su iznimno zanimljive poljoprivrednim proizvođačima, posljedica loše pripremljenih pravilnika, a onda i natječaja koji su objavljeni svega osam dana po objavljivanju spornih pravilnika", kažu iz HSS-a.

Jasno je, ocjenjuju, da je ove pravilnike Jakovina prilagođavao jednoj manjoj skupini jer vjerojatno nije očekivao tako veliki interes poljoprivrednih proizvođača, a to pokazuje kako nema pojma o tome što se događa u njegovu resoru.

U cijelom financijskom razdoblju planirano je sufinanciranje projekata za 1883 poljoprivredna gospodarstva za ulaganja u restrukturiranje ili modernizaciju.

Povećanjem će Jakovina potrošiti 50 posto svih sredstava na oko 10 posto od tog broja - na 140 projekata iz podmjere 4.1.1. i dio projekata iz mjere 4.1.2. na koji je prijavljen 91 projekt, no nema podatka o broju prihvatljivih, kaže vodstvo HSS-a.

Smatraju da natječaje treba poništiti, a pravilnike izmijeniti na način da se ograniči postotak potpore.

Nije normalno da se dobiva potpora do 90 posto od ukupne investicije - postotke treba smanjiti kako bi se sredstva raspodijelila na što veći broj korisnika, a ne na nekoliko velikih, kažu u HSS-u.

Dodaju kako su poljoprivrednici potrošili velik novac na pripremu programa koji će im propasti zbog, kako navode, "Jakovinih namještaljki. Potrebno je poništiti natječaje, izmijeniti pravilnike i ponovo raspisati natječaje kako bi sredstva dobilo što više proizvođača, a posebno OPG-ova".