SASTANAK U ILOKU

HSP AS se priprema za samostalni izlazak na izbore

09.07.2016 u 17:17

Bionic
Reading

HSP dr. Ante Starčević priprema se za prijevremene parlamentarne izbore kao da će na njih izaći samostalno, iako je primarni cilj stranke dovršiti pregovore s HDZ-om s kojim u koaliciji HSP AS namjerava odnijeti izbornu pobjedu, rečeno je u subotu u Iloku, nakon zajedničke sjednice Predsjedništva, stranačkih Odbora te Glavnog stana stranke.

'Započeli smo s predizbornim pripremama za izbore za koje se pripremamo kao da na njih samostalno izlazimo, iako nam je cilj uspješno dovršiti započete pregovore s HDZ-om. Oni će biti nastavljeni nakon što HDZ završi svoje unutarstranačke aktivnosti', kazao je predsjednik HSP AS Ivan Tepeš na konferenciji za novinare.

Naglasio je kako će stranka buduće političko djelovanje usmjeriti ka demografskoj obnovi Hrvatske, sprječavanju odlaska mladih iz Hrvatske, reguliranju socijalnih prava građana koji žive na rubu ili ispod ruba životne egzistencije te gospodarskom napretku.

'Naš svjetonazor je ostao isti i ponosni smo na kratko sudjelovanje u vlasti kao dio Domoljubne koalicije, te smo spremni ponovno biti dio vlasti", poručio je glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić, istaknuvši kako je HSP AS otvoren za predizborne razgovore sa svim političkim opcijama koje su svjetonazorski bliske nauku Ante Starčevića. Po njegovim riječima, politika Domoljubne koalicije počivala je na nauku Franje Tuđmana, Stjepana Radića i Ante Starčevića.

Ćorić: Oni kojima je na srcu učenje Stjepana Radića nikad se neće okrenuti SDP-u

Za HSS-ovo napuštanje Domoljubne koalicije i priklanjanje SDP-u Ćorić je ocijenio kako se svi oni kojima je na srcu učenje Stjepana Radića neće okrenuti prema SDP-u. 'Beljak se ponašao kao politička prostitucija. Mislim da neće proći niti dan, a Hrg će prema nama povući cijelu jednu garnituru HSS-ovaca nezadovoljnih okretanjem prema SDP-u', poručio je.

Opovrgnuo je medijske napise da je HSP AS napustilo 1500 članova zadarske županijske stranačke organizacije, rekavši kako stranku nije nitko napusti već je ona dala 'otpusno pismo' 38 članova koji pripadaju 'jednoj interesnoj skupini'.

Na zajedničkoj sjednici proširenog Predsjedništva stranke, svih stranačkih Odbora te Glavnog stana HSP AS usvojena je Deklaracija o političkom djelovanju HSP AS s ciljem očuvanja nacionalnog jedinstva s 14 točaka u kojima se, između ostaloga, izražava želja za suradnjom sa svim strankama koje ne dovode u pitanje samostalnost i suverenitet Hrvatske. Buduće djelovanje stranka će zasnivati na toleranciji, dijalogu i međusobnom uvažavanju, dok ideje o tzv. građanskom ratu u Hrvatskoj najoštrije osuđuje i smatraju ih pogubnima za očuvanje nacionalnog jedinstva.

HSP AS smatraju kako je demografska obnova strateški prioritet državotvorne hrvatske politike. Također se zalažu za ravnomjerni gospodarski razvoj, zaustavljanje devastacije ruralnih područja i osiromašenja građana te shodno tome inzistiraju da se 'Hrvatska odrekne prakse koja je nepoznata u ostatku EU, a koja je dovela do masovne blokade računa građana i pravnih osoba'. Sustav socijalne skrbi mora biti pravedan i polaziti od socijalnog cenzusa dok zdravstvena skrb mora biti dostupna svima, ističu i HSP AS i dodaju da hrvatska vanjska politika mora biti okrenuta prema srednjoeuropskim integracijama te se nikada ne smije dopustiti da vanjska politika diktira unutarnju.