ANTIRECESIJSKE MJERE

HSLS predlaže radikalno rezanje dužnosničkih plaća

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.03.2009 18:14
  • Objavljeno 20.03.2009 u 16:29
adlešič

adlešič

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) najavila je danas da će u sklopu svojih antirecesijskih mjera kojima će se založiti za radikalne rezove u proračunu, predložiti kresanje dužnosničkih plaća i za 20 posto, preispitivanje svih državnih subvencija, snažnu reformu javne uprave, a zalažu se također da članovi u Nadzornim odborima koji dolaze iz državne uprave tamo budu bez naknade

HSLS se zalaže za radikalne rezove u proračunu kako bi se u gospodarstvo uložilo svaku lipu, rekla je predsjednica stranke Đurđa Adlešič na konferenciji za novinare u središnjici stranke. 'Zalažemo se za takav proračun koji ne podilazi biračima, bez obzira na lokalne izbore, jer držimo da bi svako podilaženje i izbjegavanje žestokih rezova, dugoročno bilo štetno', rekla je Adlešič nakon sjednice užeg Predsjedništva stranke na kojem su, kako je rekla, o antirecesijskim mjerama više sati raspravljali s ljudima iz gospodarstva.

'Sadašnje mjere nisu dovoljne, potrebno je napraviti snažan, jasan rebalans koji će biti usmjeren na poticanje gospodarstva i koji će sredstva sačuvati za investicije i omogućiti da gospodarstvo bude vitalno', dodao je njezin zamjenik Davor Žmegač.

Podupiremo Vladine antirecesijske mjere, ali mislimo da je vrijeme za radikalne rezove u proračunu i smatramo da bi sada bilo najštetnije podilaziti biračima, rekla je Adlešič. 'Ako se nešto može rezati onda su to povlastice, a ne investicije. Prioritet je čuvanje investicija', naglasila je i dodala da gospodarstvo treba rasteretiti parafiskalnih nameta. Pozdravila je pritom što je Hrvatska gospodarska komora (HGK) smanjila svoj doprinos, ali i rekla da to nije dovoljno.

HSLS je osnovao i stručni stranački tim koji vodi Davor Štern, a koji će u sljedećih sedam dana partnerima u Vladi predložiti svoje mjere. U njemu su još Josip Budimir, Slobodan Mikac i Hrvoje Vojković. HSLS smatra da državni dužnosnici moraju biti solidarni u sadašnjem trenutku, te dodaju da su spremni i na smanjenje plaće od 20 posto.

'Držimo da je to patriotska dužnost', rekla je Adlešič i ocijenila da spremnost za preuzimanje odgovornost za stanje u državi moraju pokazati svi, pa tako i sindikati. 'Sindikalne vođe mogu razumjeti jer oni, kao i mi političari, imaju svoje biračko tijelo, ali držimo da je danas vrijeme kada moramo preuzeti odgovornost za državu i za stanje u njoj. Kriza je tu, što se vidi i po broju nezaposlenih koji svakodnevno raste i po padu plaća. Novca nema', rekla je Adlešič založivši se za energične poteze. Potrebno je preispitati sve subvencije, ističu u HSLS-u, ako je potrebno neke i suspendirati, a svaku lipu uložiti u gospodarstvo, ponavljaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi