oporbeno rešetanje

Hrvoj-Šipek drugi put u Saboru ove godine

26.09.2023 u 17:31

Bionic
Reading

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u srijedu će, temeljem prikupljenih oporbenih potpisa, doći u Hrvatski sabor i predstaviti godišnje izvješće o radu državnih odvjetništava u 2022. godini

Oporba je prošli tjedan skupila potpise kako bi od nje čula kako je DORH radio u prošloj godini te zašto se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja Uskoka, mjesto koje je upražnjeno od travnja nakon što je ostavku podnijela bivša ravnateljica Vanja Marušić.

To je drugi put ove godine da će se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek suočiti sa zastupničkim upitima na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora jer je prvi put to učinila u veljači.

Izvješće Hrvoj-Šipek tek je četvrta točka za raspravu toga dana pa se očekuje da će se na odgovore trebati čekati do poslijepodnevnih, a moguće i večernjih sati. No, zastupnici će joj moći postavljati i pitanja već od 9 sati na Odboru za pravosuđe.

Rezultati rada ostvareni u 2022. godini prema izvješću glavne državne odvjetnice pokazuju da su državna odvjetništva na svim razinama i vrstama predmeta na kojima su radila, usprkos potkapacitiranosti, iznadprosječnim zalaganjem dužnosnika i drugih zaposlenika zadržala visok stupanj ažurnosti, kvalitete i uspješnosti. 

Navodi da su državna odvjetništva u 2022. primila 211.161 predmet, što je 15.847 novih predmeta ili sedam posto manje u odnosu na 2021. Broj riješenih predmeta smanjen je jer je u 2022. riješen 206.661 predmet, odnosno njih 21.089 manje (9,3 posto) nego u 2021.

Upozorava da će visoku razinu učinkovitosti postignutu 2021. i 2022. biti teško održavati u 2023. zbog kadrovske potkapacitiranosti ali i nezadovoljstva svih zaposlenika novim materijalnim položajem i uvjetima rada koji su u većem broju državnih odvjetništava vrlo loši.

Hrvoj-Šipek poručuje da je apsolutni prioritet podići plaće i priznat pravo na druga materijalna primanja jer su stotine tisuća kuna potrošene na oglase na koje se nitko nije javio ili je odustao i prije nego što je postupak dovršen. Također, nužno je Državno odvjetništvo kadrovski ekipirati i ojačati jer će se vrlo brzo naći u situaciji da neće moći ažurno izvršavati svoje zadaće.  

Prije njenog izvješća, zastupnici će raspravljati o prijedlogu Marije Selak Raspudić (Most) da se izmijeni saborski Poslovnik. Izmjene na raspravu dolaze nakon što je Ustavni sud u srpnju prihvatio stav oporbe da svaki zastupnik može predložiti Poslovnik i njegove izmjene, da to nije samo pravo Odbora za Ustav kako su argumentirali predsjednik Sabora Gordan Jandroković i HDZ-ova većina.

Zastupnici će se očitovat i o amandmanima na raspravljene zakone te o izboru, imenovanjima i razrješenjima. U Hrvatski sabor trebao bi se vratiti HDZ-ov Ivan Radić, osječki gradonačelnik, kojeg je od siječnja u HDZ-ovim zastupničkim klupama mijenjao Goran Ivanović. Ivanović će u saborskim klupama zamijeniti nedavno umrlog HDZ-ovog zastupnika Hrvoja Šimića.