NJEMAČKI VICEKANCELAR WESTERWELLE

'Hrvatsku dijele metri od Europske unije'

Guido Westerwelle

Guido Westerwelle

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u subotu u Bruxellesu da je Hrvatska nadomak članstva u Europskoj uniji, što pokazuje ispravnost nuđenja europske perspektive zemljama u regiji.

"Hrvatska se nalazi na zadnjim metrima u pravcu članstva u Europskoj uniji, što pokazuje da ponuda europske perspektive doista vrijedi", rekao je novinarima Westerwelle nakon završetka neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova u Bruxellesu.

Westerwelle
je kao uspjeh europske diplomacije ocijenio to što je nakon donošenja rezolucije u Općoj skupštini UN-a, koja je usklađena između EU-a i Srbije, sada otvoren put za otvaranje dijaloga između Prištine i Beograda.

"Europska diplomacija je jaka kada je jedinstvena, što se može vidjeti na zapadnom Balkanu. To što je sada slobodan put za izravne razgovore između Kosova i Srbije predstavlja uspjeh europske diplomacije, rekao je njemački ministar..

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon također je usklađivanje prijedloga rezolucije nazvala "velikim uspjehom Srbije i EU-a".

"Sada bismo željeli vidjeti početak dijaloga Beograda i Prištine, na njima je da odluče tko će, kako i kada pregovarati. Mi smo im u tome spremni pomoći", rekla je Ashton.

Više ministara vanjskih poslova zauzelo se za to da Vijeće EU-a što prije dade Europskoj komisiji mandat da započne s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za članstvo. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar predložio je da ministri vanjskih poslova EU-a koji se već u ponedjeljak sastaju na redovitom mjesečnom sastanku donesu odluku o tome.

Srbija je u prosincu prošle godine podnijela zahtjev za članstvo, ali on dosad nije bio razmatran, između ostaloga zbog beogradske politike prema Kosovu i zbog nedovoljne suradnje s Haaškim sudom. Nizozemska uvjetuje napredak Srbije prema Uniji uhićenjem Ratka Mladića. Na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u petak i subotu nije sudjelovao nitko iz Nizozemske, koju još vodi tehnička vlada nakon parlamentarnih izbora održanih u lipnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi