UBOJSTVO I MUČENJA U BERKU

Hrvatskoj izručen 'Škorpion' Momić

06.09.2011 u 17:48

Bionic
Reading

Francuska je 2. rujna Hrvatskoj izručila Milorada Momića optuženog za ratni zločin, doznaje se poslijepodne u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP)

Momić je uhićen u Francuskoj temeljem Interpolove tjeralice raspisane u veljači ove godine, izjavila je Hini Aleksandra Ljuba iz MUP-ovog odjela za odnose s javnošću. Nakon predaje Hrvatskoj Momić, protiv kojega se u odsutnosti vodi postupak na Županijskom sudu u Vukovaru, smješten je u osječki zatvor, dodaju u MUP-u.

Francuska novinska agencija AFP danas je objavila da je Hrvatska Momićevo izručenje tražila zbog ubojstva jednog hrvatskog civila i mučenja više njih 1991. u Berku.

Taj je Srbin iz Hrvatske, po tvrdnjama AFP-a, osumnjičen i da je sudjelovao u masakru u Srebrenici u srpnju 1995., a srpske ga vlasti navodno također traže zbog zločina protiv čovječnosti, jer je bio pripadnik zloglasne specijalne jedinice Škorpioni.

Francusko državljanstvo Momić je dobio 2006. jer je oženio Francuskinju te je promijenio ime u Guy Monier. Francuska koja inače ne izručuje svoje državljane na Momićevu se predaju Hrvatskoj, prema tvrdnjama AFP-a, odlučila jer u vrijeme kada su zločini počinjeni Momić nije imao francusko državljanstvo