NAJBOLJE IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE

'Hrvatsko članstvo u EU je na vidiku'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.11.2010 20:19
  • Objavljeno 09.11.2010 u 18:34
Stefan Fuele

Stefan Fuele

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska može završiti pregovore kada ispuni sva mjerila za zatvaranje u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, a Europska komisija ocijenit će napredak u tom poglavlju u prvom tromjesečju sljedeće godine, izjavio je u utorak povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Predsjednik Josipović i premijerka Kosor su zadovoljnji, ali još čekaju datume mogućeg ulaska

'Komisija smatra da pregovori trebaju biti zaključeni kada Hrvatska ispuni mjerila za zatvaranje, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava, uključujući borbu protiv korupcije, čime će se otkloniti potreba da EU razmatra uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju nakon njezina pristupanja', pročitao je povjerenik Fuele zaključak koji je Komisija prihvatila u utorak popodne.

Komisija je uvela verifikacijski mehanizam za Bugarsku i Rumunjsku, za koje je ocijenjeno da nisu bile u potpunosti spremne za članstvo u trenutku ulaska u EU 2007. Pomoću tog mehanizma još se prati kako te dvije zemlje ispunjavaju preuzete obveze.

Josipović: Nije dobro što u izvješću nema konkretnih datuma

Predsjednik Ivo Josipović kaže da nije dobro što se u novom izvješću ne spominju nikakvi datumi koji bi mogli odrediti kada će Hrvatska ući u Europsku uniju i, kako piše Večernji list, smatra da je to dokaz da još moramo mnogo toga učiniti.

'Ovu zadnju dionicu moramo odraditi maksimalno koncentrirani. Bila bi tragedija kad bismo, nakon dugog puta, propustili rokove i kad ne bismo ušli u EU najkasnije 1. siječnja 2013. Promašivanje tog roka značilo bi gubitak od milijardu i 200 milijuna eura', rekao je Josipović.

'Komisija će ocijeniti napredak Hrvatske u poglavlju 23 u prvom tromjesečju 2011. godine', dodao je Fuele.

Europska komisija u utorak je prihvatila izvješća o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, te strategiju proširenja i glavne izazove za razdoblje 2010.- 2011.

Fuele je prije usvajanja izvješća izjavio da je članstvo Hrvatske u EU-u 'na vidiku'.

'Zadnjih sto metara maratona uvijek su najteži. Zemlja treba moći od prvog dana članstva u potpunosti prihvatiti prava i obveze, koji iz toga proizlaze. Uvjereni smo da će hrvatski političari i društvo u cjelini ujediniti svoje napore kako bi dovršili reforme koje još treba provesti kako bi se što prije ispunio taj cilj', rekao je Fuele.

Komisija je u zaključcima strategije proširenja istaknula da 'puna suradnja s Haškim sudom ostaje zahtjev za napredak Hrvatske kroz čitav proces pristupanja, u skladu s Pregovaračkim okvirom'.

U izvješću o napretku Komisija daje iscrpan prikaz svega što je poduzeto u proteklih godinu dana.

U uvodu strategije proširenja kaže se da je 'Hrvatska ušla u završnu fazu pregovora, pokazujući svim zemljama iz procesa proširenja da pristupanje može postati stvarnost, pod uvjetom da se ispune potrebni uvjeti'.

'Hrvatska je ostvarila postojani napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo od početka pristupnih pregovora u listopadu 2005. Hrvatska ispunjava kopenhaške političke kriterije. Glede gospodarskih kriterija, Hrvatska ima funkcionalno tržišno gospodarstvo', navodi Komisija.

U dijelu izvješća u kojem se daje prikaz ostvarenog po pojedinim poglavljima europske pravne stečevine, najviše je prostora dano poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23), s naglaskom na provedbenoj bilanci, ispunjavanju donesenih mjera u praksi što dužnosnici Komisije spominju gotovo u svakoj prigodi.

Vlada RH

Vlada RH

Izvor: Promo fotografije / Autor: Vlada RH

Premijerka Kosor i Štefan Fuele

'Hrvatska mora ispuniti mjerila za zatvaranje u području pravosuđa i temeljnih prava, posebice u stvaranju potrebne provedbene bilance glede neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštovanja i zaštite manjina, uključujući povratak izbjeglica, suđenja za ratne zločine i punu suradnju s ICTY-em, uz rješavanje pitanja pristupa ICTY-a dokumentima', navodi Komisija.

Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje (8), koje se smatra drugim po težini nakon Pravosuđa i temeljnih prava, Komisija navodi da Hrvatska 'mora donijeti planove za restrukturiranje brodogradilištau skladu s europskom pravnom stečevinom'.

Komisija navodi da jeHrvatska ostvarila 'dobar napredak' u ispunjavanju uvjeta za zatvaranje triju poglavlja s financijskim implikacijama (Poljoprivreda i ruralni razvoj, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i Financijske i proračunske odredbe), ali da mora 'poduzeti napore kako bi u potpunosti uspostavila upravne strukture potrebne za upravljanje i nadzor sredstava iz fondova EU-a'.

Komisija u svom dokumentu najavljuje da će pratiti provedbu svih obveza koje je Hrvatska preuzela sve do njezina pristupanja EU-u i da će o tome redovito podnositi izvješća.

POLITIČKI KRITERIJI
: Svugdje prevladava korupcija

Premijerka Kosor zadovoljna

U izjavi za Novu TV, premijerka Jadranka Kosor rekla je kako je zadovoljna ovim izvješćem kojeg smatra najpozitivnijim do sada: 'Ovo izvješće je poticajno, u zadnjim smo metrima europskog maratona i sada je najvažnije da ne izgubimo dah.'

Komisija navodi da hrvatski parlament djeluje u skladu sa svojom ustavnom ulogom i da je vlada nastavila učinkovito djelovati. Predsjednički izbori su provedeni uredno i u skladu sa standardima OESS-a, ali se navodi da su potrebni napori na rješavanju otvorenih pitanja, poput učvršćivanja i usklađivanja zakonskog okvira, reformiranja izborne administracije i ažuriranja popisa birača.

U izvješću se navodi da je u području javne uprave postignut 'ograničeni napredak' i da je 'pravni temelj za izgradnju moderne i profesionalne državne službe još nepotpun'.

Komisija navodi da je nastavljena provedba reforme pravosuđa, ali 'da se očekivani glavni rezultati reformskog procesa tek trebaju vidjeti'. Ističe se da je postupak imenovanja Državnog sudbenog vijeća poboljšan, da je uveden novi sustav izbora sudaca i tužitelja, uključujući i školu za pravosudne dužnosnike. 'Ipak, novi sustav još treba biti testiran u praksi', kaže Komisija.

Poboljšana je i učinkovitost pravosuđa smanjenjem broja neriješenih sudskih predmeta za 10 posto, a smanjen je i broj predmeta starijih od tri godine. 'Međutim, zaostatak sudskih predmeta smanjen je nejednako na različitim sudovima i ukupni zaostatak je i dalje velik', kaže se u izvješću, te dodaje da 'problemi s provedbom sudskih presuda ometaju učinkovit rad pravosudnog sustava'.

Međutim, nekažnjavanje ratnih zločina ostaje problem, posebice kada su žrtve etnički Srbi ili kada su osumnjičeni počinitelji pripadnici hrvatskih sigurnosnih snaga', kaže se u dokumentu.

U borbi protiv korupcije Komisija bilježi napredak. 'Postignut je napredak u borbi protiv korupcije. Provedba protukorupcijske strategije i akcijskog plana je nastavljena. Prihvaćen je poseban protukorupcijski program za poduzeća u državnom vlasništvu. Ukupna koordinacija protukorupcijskih napora je poboljšana', bilježi Komisija.

U području prevencije korupcije zabilježen je 'ograničen napredak'. 'Uvedene su zakonske odredbe za depolitizaciju imenovanja nadzornih odbora u državnim poduzećima, ali te mjere još nisu operativne. Postoji ograničeni napredak u sprečavanju sukoba interesa, a zakonske sankcije ostaju slabe. Nema poboljšanja u provedbi zakona o pristupu informacijama. Ostaju nedostaci u financiranju političkih aktivnosti i izbornih kampanja, posebice u pogledu transparentnosti i neovisnog nadzora. Postoji nedostatan nadzor i nedostatak transparentnosti u provedbi ugovora o javnoj nabavi', kaže Komisija.

U zaključku, Komisija ističe da je 'općenito postignut dobar napredak u borbi protiv korupcije, kojoj se posvećuje više pozornosti nego prije. Međutim, korupcija i dalje prevladava u mnogim područjima. Preostaje uspostaviti provedbenu bilancu učinkovitih istraga, progona i sudskih presuda, posebice za korupciju na visokoj razini. Moraju se pojačati preventivne mjere, poput poboljšanja transparentnosti u trošenju javnih sredstava'.

Što se tiče slobode izražavanja, uključujući slobodu i pluralizam medija, kaže se da je to zajamčeno hrvatskim zakonima i da se uglavnom poštuje. 'Međutim, urednici i novinari i dalje izvještavaju o neprimjerenom političkom pritisku. Postignut je ograničen napredak u istragama prijetnji novinarima koji rade na slučajevima korupcije i organiziranog kriminala sa značajnom iznimkom u slučaju ubojstva poznate osobe. Ostaje problem neovisnosti lokalnih medija. Hrvatska radio televizija i dalje je suočena s poteškoćama izbora menadžera nakon nekoliko neuspješnhih pokušaja Programskog vijeća da izabere novog ravnatelja HRT-a, što utječe na funkcioniranje HRT-a', kaže se u dokumentu.

U području zaštite manjina, navodi se da ima manje izvješća o etnički motiviranim napadima na pripadnike srpske manjine, da je poboljšana policijska istraga u takvim slučajevima. U dokumentu se kaže da se pripadnici srpske manjine suočavaju s poteškoćama zapošljavanja, posebice u ratom pogođenim područjima te i dalje ima diskriminacije u javnom sektoru na lokalnoj razini.

Što se tiče suradnje s Haškim sudom, Komisija ocjenjuje da je ona nastavljena. 'Ostaje problem pristupa važnim dokumentima. Posebna radna skupina koju je formirala vlada treba nastaviti s radom kako bi locirala ili doznala sudbinu topničkih dokumenata koji nedostaju, a koje traži ured tužitelja ICTY-a'.

GOSPODARSKI KRITERIJI: Nema oporavka do sredine slijedeće godine

Vlada RH

Vlada RH

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Broj nezaposlenih i danas se kreće se oko 300 tisuća i izaziva najveće nezadovoljstvo među građanima

'Hrvatska je funkcionalno tržišno gospodarstvo. Hrvatska bi trebala moći nositi se s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Unije, pod uvjetom da odlučno provede sveobuhvatni reformski program kako bi smanjila strukturne slabosti', kaže se u izvješću.

Komisija kaže da je u Hrvatskoj sačuvan konsenzus o temeljima tržišnog gospodarstva, ali da je potrebno pojačati napore na provedbi strukturnih reformi.

Kaže se da je globalna financijska kriza teško pogodila hrvatsko gospodarstvo, te navode podaci o padu BDP-a, padu izvoza i još većem padu uvoza.

Navodi se da je zemlja u prvom kvartalu 2009. pala u recesiju i da nema jasnih znakova oporavka do sredine ove godine. 'Nezaposlenost, javni deficit i dug znatno su porasli. Vanjska zaduženost i dalje je rasla i ostaje bolna točka gospodarstva. Monetarna stabilnost je sačuvana politikom središnje banke, a financijski sektor je relativno dobro odolio krizi'.

U izvješću se opisuje vladin program gospodarskog oporavka, koji sadrži 131 mjeru u deset područja, koje se trebaju provesti u sljedećih deset godina. 'Doprinos koji će program gospodarskog oporavka dati poboljšanju potencijala gospodarskog rasta i međunarodnoj konkurentnosti ovisit će o njegovoj učinkovitoj provedbi', navodi Komisija.

Komisija bilježi da je prošle godine nastavljen rast vanjskog duga, koji je 2009. dosegnuo 95 posto BDP-a, dok je godinu dana ranije iznosio 82 posto BDP-a. Rastu vanjskog duga najviše su pridonijela poduzeća koja su se zaduživala u inozemstvu, ali je i središnja vlada povećala svoj dug za oko milijardu eura.

Komisija navodi da strukturne reforme napreduju vrlo sporo, da je tržište radne snage ostalo vrlo rigidno s niskom zaposlenošću. U fiskalnom području, vlasti su ostvarile 'ograničeni napredak' na zadržavanju rastućeg deficita i povećanju efikasnosti javne potrošnje. Socijalni transferi su i dalje visoki i nisu dobro usmjereni, a veliki broj državnih poduzeća nastavio je primati državne potpore kroz izravne i neizravne subvencije i jamstva.

'Za dostizanje srednjoročne fiskalne održivosti, kao ključni izazov ostaje poboljšanje proračunskog postupka i discipline i jačanje učinkovitosti u trošenju javnih sredstava', navodi Komisija.

'Investicijska klima i dalje trpi pod teretom velike reguliranosti i brojnih parafiskalnih poreza', zaključuje Komisija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi