PLANIRANJE UBOJSTVA KARIKATURISTA

Hrvatski terorist zatražio je azil u Irskoj

12.03.2010 u 09:13

Bionic
Reading

Hrvatskom državljaninu i ženi iz SAD-a, uhićenima u Irskoj među sedam osumnjičenih za planiranje ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa, u četvrtak je produljen pritvor za 72 sata, izvijestila je irska televizija RTE na web stranici

Jutarnji list je objavio identitet uhićenog Hrvata navevši da se radi o dvdesetšestogodišnjem Danijelu Oršošu. Berislav Živković iz Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je za tportal da uhićeni u Irskoj nije tražio pomoć naše diplomacije jer je zatražio azil u toj zemlji.

'Prema međunarodnim konvencijama, zemlja primateljica nije dužna, iz sigurnosnih razloga, odati identitet osobe, niti će nam javiti', kaže Živković.

Muškarac i žena dovedeni se pred posebno vijeće Okružnog suda Waterford, koje im je produljilo pritvor.

Večer prije, pred isti je sud izvedeno petoro uhićenih u istoj istrazi, tri Alžirca, Libijac i Palestinac, kojima je pritvor također produljen za 72 sata.

Lars Vilks je 2007. u jednom listu u švedskom Orebrou objavio karikaturu islamskog proroka Muhameda s psećim tijelom, zbog čega je teroristička mreža Al Kaida za njegovu glavu raspisala 100.000 dolara nagrade.

U istrazi iste urote za ubojstvo Vilksa u SAD-u je uhićena Colleen LaRose, zvana Fatima LaRose i Jihad Jane, koja je imala jednu od središnjih uloga u uroti, prema medijskim izvješćima u SAD-u.