kod emira u gostima

Hrvatski predsjednici vole ići u Katar, ali rezultati su zasad mizerni

24.04.2017 u 22:24

Bionic
Reading

Hrvatski politički vrh već tradicionalno obilazi Katar, malu, ali moćnu i bogatu zemlju Perzijskog zaljeva u nadi da će dogovoriti lukrativne poslove koji bi pokrenuli naše posrnulo gospodarstvo. Tijekom vikenda u Kataru je boravila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je sa sobom povela jaku delegaciju hrvatskih gospodarstvenika

U Katar su stigli predstavnici desetak hrvatskih kompanija, medu ostalim Crosca, Đure Đakovića, Končara, Jadranka Hotela i Podravke, koja je u nedjelju i potpisala vrijedan ugovor s katarskim partnerom. I prije Grabar Kitarović Katar su entuzijastično pohodili hrvatski predsjednici koji su također sa sobom vodili jake gospodarske delegacije, no konkretan učinak bio je mizeran.

Konkretno, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u tu zaljevsku monarhiju prošle je godine izvezeno robe u vrijednosti od 50,5 milijuna eura, a uvezeno nešto više od pet milijuna. Hrvatski izvoz u Katar dosta varira od godine do godine. Godine 2010. u tu je zemlju izvezeno 47,3 milijuna eura roba, a već iduće godine ta je brojka pala na 37 milijuna pa godinu potom na tek 22 milijuna; 2013., godinu dana nakon posjeta velike delegacije koju je predvodio tadašnji predsjednik Ivo Josipović, izvoz u Katar pao je za još jedan milijun u odnosu na godinu prije i iznosio je tek 21 milijun eura.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić još je 2004. u Kataru pokušavao dogovoriti investiciju u LNG terminal na Krku. No nije uspio. Pravdao se da je ideja propala zbog snažnog otpora unutar Hrvatske.

Jedan drugi predsjednik (predsjednica) 13 godina kasnije s katarskim emirom, šeikom Hamadom bin Khalifom-Al Thanijem pokušava dogovoriti istu stvar. Katarski emir i dalje pokazuje interes da budući hrvatski LNG opskrbljuje plinom, ali nije baš voljan investirati u gradnju što je hrvatskoj strani zapravo važnije.

'Ako ne krenemo u izgradnju, zaobići će nas energetski i drugi putevi. Mi se jednostavno moramo uključiti i početi raditi na izgradnji infrastrukture', pomalo je dramatično izjavila hrvatskim novinarima Grabar Kitarović u nedjelju.

Između Grabar Kitarović i Mesića i treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović dogovarao je gradnju LNG-a s Katarom. U studenome 2012., visoko državo izaslanstvo predvođeno Josipovićem pompozno je posjetilo Katar. Tadašnji prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavljivao je poslove vrijedne dvije milijarde eura. No ništa konkretno nije dogovoreno. Ivo Josipović za tportal je kazao kako je dobro to što je predsjednica bila u Kataru i što je vodila gospodarstvenike.

'Ni ona, uostalom, kako ni ja ne možemo prodavati njihovu robu', kazao je Josipović dodavši da gospodarstvenici sami trebaju iskoristiti benefite od jednog takvog kontakta. Nije se složio da nakon njegova posjeta nije bilo rezultata kazavši da su neke naše tvrtke tamo nešto napravile, a vjerojatno će i nakon ovoga posjeta.

Međutim postavlja se pitanje zašto hrvatski predsjednici vole hodočastiti baš u Katar?

Josipović objašnjava da je Katar zemlja s ogromnim gospodarskim potencijalom koja je svjesna da će u budućnosti doći vrijeme kada će ugljikovodici biti manje zastupljeni u ekonomiji i zbog toga već sada traže područja investiranja. 'Takvi posjeti su dobri jer tako funkcionira njihovo gospodarstvo koje prvo traži neki politički konsenzus ili poticaj, a nakon toga dolaze oni koji imaju robe i usluge i o njima ovisi hoće li uspjeti', napominje Josipović.

Isto je i kada je riječ o državnim projektima poput pitanja LNG-a koji ne ovise samo o dobrim bilateralnim odnosima jer da bi se nešto kroz LNG prenosilo, trebate prvo projekt dovesti do te faze.

'Ako netko očekuje da će predsjednica otići tamo s gospodarstvenicima i prodati 100 kilograma neke robe, onda griješi jer riječ je o ozračju i tome da njihova gospodarstva funkcioniraju tako da je prije svega potreban jedan politički poticaj', kazao nam je bivši predsjednik.

Radimir Čačić još je 2003. vodio hrvatsku delegaciju u Katar, a 2012. je bio dio Josipovićeve delegacije. U izjavi za tportal kaže da je ključni interes između Katara i Hrvatske, jednih prema drugima, projekt LNG-a. Napominje da je još 2003. dogovarao taj projekt kao ministar u tadašnjoj vladi Ivice Račana, ali je HDZ-ova vlada kasnije zaustavila projekt.

'Nakon razgovora 2012., iako je sve bilo spremno, ništa nije napravljeno', nezadovoljan je Čačić. Ono što je realizirano u Kataru nakon posjeta 2012. je rukometna dvorana koju je projektirao Otto Barić, sin poznatog hrvatskog nogometnog trenera. Čačić tvrdi da je to bila direktna posljedica razgovora koje su tamo vodili.

'Postojao je i cijeli spektar mogućnosti za naše građevince, ali ti se poslovi nažalost nisu realizirali', kazao nam je Čačić. Što se tiče posjeta predsjednice Grabar Kitarović, kaže da je važno to što su Katarani i dalje spremni biti dobavljači plina za LNG. Naglasio je da političari samo otvaraju vrata i da je puno važnije tko planira posjeta i koga predsjednica vodi sa sobom.

U analizi Hrvatske gospodarske komore objavljenoj neposredno prije odlaska predsjednice Grabar Kitarović u Dohu navodi se da najznačajnije izvozne proizvode predstavljaju transformatori, drvo smreke, ventili za cjevovode i kotlove, elektronički instrumenti i aparati te zasuni od kovanog željeza za cjevovode, kotlove, spremnike i sl.

Znatan porast vrijednosti izvoza na godišnjoj razini u 2016. zabilježen je zbog znatnog rasta vrijednosti izvezenih transformatora. Glavni potencijal rasta izvoza na katarsko tržište postoji za proizvođače strojeva i uređaja, namještaja i farmaceutske industrije.