povreda zakona?

Hrvatski medijski regulator odlučuje o sviranju flaute spolnim organom u Supertalentu

11.12.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije (VEM) zaprimilo je dvije pritužbe protiv Nove TV zbog Supertalenta emitiranog 5. studenoga s nastupom sviranja flaute spolnim organom, a odluku o eventualnoj povredi Zakona o elektroničkim medijima donijet će nakon očitovanja Nove TV

"Sukladno odluci sa sjednice vijeća zatraženo je očitovanje nakladnika Nova TV d.d. na okolnost kategorizacije programa. Očitovanje nakladnika do sada nismo primili", stoji u odgovoru VEM-a Hini.

Spornu točku u programu Nove TV izvela je Beatrice McQueef koja se okrenula naglavačke na dva stolca i spolnim organom zasvirala flautu.

"Otkrila sam da sa svojim tijelom mogu raditi neke stvari koje drugi ljudi ne mogu. Moj nastup može biti opasan ako padnem", najavila je Beatrice McQueef u prilogu kojim se predstavila prije izlaska na pozornicu Supertalenta.

No, u očekivanju odluke VEM-a za istaknuti je i da je taj hrvatski medijski regulator odlučivao u slučaju oslikavanja slikarskog platna (muškim) spolovilom 2018., također u Supertalentu Nove TV.

"Agencija za elektroničke medije zaprimila je osam pritužbi gledatelja. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da u slučaju sadržaja emitiranog u sklopu talent showa Supertalent, koji se odnosi na nastup Brenta Raya Frasera, nije bilo povrede Zakona o elektroničkim medijima kao niti Pravilnika o zaštiti maloljetnika", poručili su iz VEM-a.

U tom slučaju, ističu u VEM-u, podnositelji pritužbi smatrali su da se radi o neprimjerenom sadržaju koji bi mogao narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Vijeće je svoju odluku donijelo nakon što su stručne službe Agencije za elektroničke medije analizirale taj sadržaj i utvrdile da je nakladnik "programskom oznakom, zvučnim upozorenjem 'Program koji slijedi nije primjeren za osobe mlađe od 12 godina' i kasnovečernjim terminom emitiranja poduzeo sve raspoložive mjere da maloljetnici u području prijenosa neće gledati sporni sadržaj".

VEM je tada zaključio i da je montažom kadrova i računalnom animacijom u post-produkciji izbjegnuto eksplicitno prikazivanje spolnih organa. Uz to, Nova TV taj sadržaj nije reprizirao ni u jednom drugom terminu.