reagiranje

Hrvatske šume: Nismo obustavili narudžbe i prodaju drva za ogrjev

19.02.2023 u 16:16

Bionic
Reading

Nakon napisa u medijima da su Hrvatske šume obustavile prodaju drva za ogrjev građanima, oglasili su se iz te državne tvrtke

Reagiranje Hrvatskih šuma prenosimo u cijelosti:

'Vezano za natpise koji su objavljeni u današnjim medijima, 19. veljače 2023. godine, a na temu prodaje ogrjevnog drva, Hrvatske šume d.o.o. jasno žele demantirati neistinite naslove, kojima je jedini cilj krivo informiranje građana Republike Hrvatske.

Nije točno da su Hrvatske šume d.o.o. obustavile narudžbe i prodaju drva za ogrjev, kao što nije točno da Hrvatske šume d.o.o. prodaju drva samo svojim radnicima.

Još jednom želimo jasno naglasiti da su građani za ovu zimu već namireni, te da je riječ o potražnji za ogrjevom za sljedeću zimu, 2023./2024. Također ponavljamo da nije točno da se prvo moraju opskrbiti veliki prerađivači prostornog drva i kogeneracije. Upravo suprotno, ogrjevno drvo bukve i graba prioritetno ide za potrebe domaćinstava, a prostorno drvo mekih vrsta drva (topola, vrba, i OMB) koje nije zanimljivo domaćinstvima za grijanje koristimo za zadovoljenje potreba industrije (prerada i kogeneracije).

Što se prioriteta tiče, sukladno točki 2. Zaključka Vlade RH u vezi pomoći potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom KLASA: 023-03/22-07/325, URBROJ: 50301-05/31-22-2 („Narodne novine“ broj 104/22), prioritet u snabdijevanju imaju korisnici zajamčene minimalne naknade koji se griju na ogrjevno drvo, čije podatke Hrvatskim šumama dostavlja Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Hrvatske šume d.o.o. na tjednoj bazi šalju informacije nadležnom ministarstvu o istome.

S obzirom na strelovit rast cijena ostalih energenata, shvatljivo je da potražnja raste. Hrvatske šume d.o.o. ovdje imaju zahtjevnu ulogu u pronalaženju balansa između održivog gospodarenja i zadovoljenja potreba domaćinstava i industrije, što u ovom vremenu klimatskih promjena i energetske krize nije nimalo lagan zadatak.'