POVIJEST U TRI BOJE

Hrvatska zastava u utorak slavi rođendan. Znate li koliko je stara?

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 05.06.2018 08:59
  • Objavljeno 05.06.2018 u 08:59
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Hrvatska državna zastava u utorak 5. lipnja slavi 170. rođendan, a povodom toga će u Hrvatskom institutu za povijest biti održana svečana akademija. Tportal je provjerio zašto se rođendan hrvatske trobojnice slavi baš na taj datum

Riječ je o obilježavanju datuma na koji se 1848. godine prvi put službeno zavijorila hrvatska trobojnica povodom ustoličenja Josipa Jelačića na mjesto bana.

Ta se zastava i danas čuva na spomenutom institutu, a uz tri boje na njoj se nalaze grbovi kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, sjedinjeni ilirskim simbolom i nadvišeni krunom, a s druge slikanim obiteljskim grbom bana Jelačića.

U Europi se trobojnice počinju javljati nakon Francuske revolucije, kada je započeo proces izgradnje nacionalnih država na liberalnim načelima.

Hrvatska trobojnica pojavljuje se u proljeće 1848. godine. Iako raspored boja do tada nije bio utvrđen, u novinama Ljudevita Gaja 2. svibnja 1848. prvi put se spominje redoslijed crven-bijeli-plavi kao pravilan.

Prve hrvatske trobojnice imala je zagrebačka Narodna straža i bile su sastavljene od grbova Kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije s ilirskim simbolom u sredini grbovnog štita.

I dok se za te zastave zna da su izrađene i iz Beča dopremljene u Zagreb, za Jelačićevu zastavu, koja je po tipu konjanička, nema podatka o tome tko ju je izradio.

  • +16
  • +13

Zastave na zagrebačkim ulicama

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Banska zastava nošena je prilikom ceremonijala Jelačićeva ustoličenja 5. lipnja, a nosio ju je Albert Nugent.

U stoljećima koja će uslijediti trobojnica će biti zabranjivana, a doživjet će, uslijed povijesnih okolnosti, brojne transformacije.

Jelačićeva trobojnica svoje mjesto je našla pored nove hrvatske zastave 30. svibnja 1990. godine, kada je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!