LABURISTI O REFERENDUMIMA

'Hrvatska Vlada opet nas je prevarila!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2011 12:28
  • Objavljeno 15.04.2011 u 11:23
POTPISIVANJE REFERENDUMA ZOR

POTPISIVANJE REFERENDUMA ZOR

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski laburisti – stranka rada reagirala je danas na Vladino upućivanje prijedloga Zakona o referendumu u saborsku proceduru ocijenivši to 'još jednom prijevarom i obmanom hrvatske Vlade'

'Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o referendumu, mada je, nakon sindikalnog referenduma i sramotnog poteza Ustavnog suda, kojim se kao glupo odbacuje mišljenje preko 700.000 građana, obećala da će o referendumu raspisati referendum. Lažljivo je zvučalo kad se obećalo, a sad se i pokazalo kao ordinarna laž. Nisu dali referendum, nema ni referenduma o referendumu. A neće ni ubuduće biti referenduma, osim onih koje politička elita hoće', kažu laburisti.

Napominju kako u članku 6. prijedloga toga zakona stoji 'Hrvatski sabor će raspisati državni referendum o pitanjima iz stavka 2. i 4. ovoga članka ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj', a u članku 8. o lokalnom referendumu stoji 'Referendum se raspisuje na prijedlog jedne trećine članova predstavničkog tijela, na prijedlog župana, gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnika, odnosno općinskog načelnika ili na prijedlog dvadeset posto od ukupnog broja birača u jedinici'.

Istovremeno, Zakon u članku 21. propisuje, kako je to već određeno ustavnim propisima o referendumu za udruživanje RH u EU (i drugdje, ako treba) da se 'na referendumu odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu'.

To znači da za izlazak na državni referendum predlagači trebaju sakupiti 450.000 potpisa, a na referendumu može glasati 45 glasača pa da bude pravovaljan, dok je na lokalnoj razini ta situacija još nakaradnija, ocjenjuju laburisti dodajući da, istovremeno, vlast, odnosno tzv. 'politička elita' može raspisati referendum kad hoće i kako hoće.

'Očito je da se politička elita boji naroda kojeg predstavlja, zastupa, ili što već s njim radi', kažu u u priopćenju laburisti.

Hrvatski laburisti – stranka rada dodaje da se i dalje zalaže za maksimalnu liberalizaciju postupka neposredne demokracije i minimalne prepreke neposrednom izjašnjavanju građana i kod promjene Ustava, pa su predlagali značajno niže postotke (3 posto) potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma.

'I danas mislimo da je ovo bezobrazluk i zakidanje hrvatskih građana za njihova temeljna prava. Svoje sudjelovanje u bilo kojoj budućoj vlasti uvjetovat ćemo drugačijim rješavanjem upravo tog pitanja', stoji u priopćenju Stranke rada koju je potpisao potpredsjednik stranke Nikola Vuljanić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi