MATIĆ POTVRDIO

Hrvatska traga za 1591 nestalim tijekom Domovinskog rata

30.10.2015 u 13:43

Bionic
Reading

Četvrta knjiga nestalih osoba na području Republike Hrvatske u kojoj su navedeni hrvatski državljani koje Hrvatska traži i čiju sudbinu želi otkriti predstavljena je u petak u Zagrebu, a ministar branitelja Predrag Matić rekao je da se radi o 1591 osobi zatočenoj i nestaloj tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995 godine

Ova knjiga izdana je u svibnju ove godine u suradnji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja i Hrvatskog Crvenog križa uz provjeru i suglasnost Crvenog križa Srbije te Komisije za nestala lica te u konzultaciji s Međunarodnim Crvenim križem.

Matić je naglasio da se u njegovom mandatu nije pravila razlika u traženju osoba nestalih tijekom Domovinskog rata 1991. kao i nestalih osoba srpske nacionalnosti nestalih tijekom akcije 'Oluja' 1995. te istaknuo da im je glavni faktor koji im ne ide u prilog protok vremena. Sve je teže doći do pravih tragova koji vode prema nestalim osobama, dodao je.

Kazao je da njihov posao nije gotov dok se i zadnja osoba ne pronađe. Pohvalio je udruge obitelji zatočenih i nestalih osoba na strpljivosti i toleranciji te ocijenio da su jedna od najboljih kategorija ratnih stradalnika s kojima je surađivao tijekom svog mandata.

Matić je rekao da se provjeravaju sve informacije o nestalim osobama, dodavši da je tijekom njegovog mandata pronađeno oko 400 nestalih osoba. Naglasio je da se u suradnji sa srpskom stranom primjećuje uzlazni trend te da ga očekuje i dalje.

Na predstavljanju Knjige nestalih osoba u prostorima HND-a nazočili su brojni gosti iz javnog i političkog života, dužnosnici Crvenog križa iz Hrvatske i Srbije kao i brojni članovi udruga obitelji zatočenih i nestalih čiji su članovi danas uoči Dana svih svetih zapalili svijeće na Mirogoju kod spomenika 'Glas hrvatske žrtve - Zid boli' te kod zajedničke kosturnice na zagrebačkom krematoriju.