NATO-OVA OPERACIJA

Hrvatska suosniva sjedište za špijunažu protiv Rusije

10.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Tehnička vlada Zorana Milanovića usvojila je odluku da je Hrvatska potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti postala članicom i osnivačicom NATO-ova središta izvrsnosti za protuobavještajno djelovanje koje će do kraja ove godine biti osnovano u Varšavi u Poljskoj

Tragom vijesti u Ministarstvu obrane smo zatražili konkretnije informacije o tome koja je uloga Hrvatske u osnivanju špijunskog centra u Poljskoj. NATO je nakon ruske aneksije Krima znatno pojačao aktivnosti na istoku Europe. U rujnu prošle godine donesena je odluka o razmještanju snaga za brzo djelovanje na istoku Europe te dana garancija, posebno zabrinutim baltičkim zemljama zbog agresivnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina da će ih štiti od svakog napada pa i kibernetičkog.

Prema mišljenju nekih stručnjaka i ideja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o uspravnici Baltik -Jadran - Crno more osmišljena je u američkim političko-sigurnosnim kuhinjama. Tješnja suradnja zemalja na uspravnici predstavlja štit ambicijama Rusije na istoku Europe. Glavni zadatak centra svakako će biti protuobavještajno djelovanje usmjereno na izazove koji dolaze iz Rusije, ali u sveprisutne prijetnje globalnog terorizma.

U Ministarstvu obrane kažu da je Hrvatska potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti između ministra obrane Poljske, Slovačke, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Litve, Rumunjske i Republike Slovenije u vezi s uspostavom, upravljanjem i radom Središta izvrsnosti za protuobavještajno djelovanje NATO-a te Memoranduma o suglasnosti istih navedenih zemalja te Zapovjedništva Vrhovnoga savezničkog zapovjednika za transformaciju o funkcionalnom odnosu u vezi sa Središtem izvrsnosti za protuobavještajno djelovanje NATO-a postala članicom/suosnivačem NATO-ovog središta izvrsnosti za protuobavještajno djelovanje.

'Središte se osniva s ciljem jačanja sposobnosti Saveza i država članica u protuobavještajnom području, podupirući razvoj, promicanje i implementaciju novih provedbenih politika, koncepata, strategija i doktrina koje će unaprijediti NATO-ove protuobavještajne sposobnosti i interoperabilnost država saveznica', naveli su u MORH-u.

NATO-ova središta izvrsnosti, koja djeluju u uskoj koordinaciji sa Savezničkim zapovjedništvom za transformaciju (Allied Command for Transformation – ACT), osnivaju se pod pokroviteljstvom jedne ili više članica (framework nations – u ovom slučaju Poljska i Slovačka), objašnjavaju, s ciljem i zadaćom obučavanja i obrazovanja osoblja iz zemalja članica Saveza i partnerskih država, potpore u razvoju doktrina, prepoznavanja naučenih lekcija, povećanja interoperabilnosti i sposobnosti te provjere koncepata kroz eksperimentiranje. Kroz ekspertizu i iskustvo doprinose podizanju sposobnosti Saveza i država članica.

U upravljanju Središtem, RH sudjeluje kroz rad u Upravljačkom odboru, a tijekom 2016. planirano je upućivanje jednog predstavnika RH na stalni rad u provedbenom dijelu Središta u Poljskoj. Trenutačno je Središte u postupku verifikacije te će s punim radom započeti u 2016. godini.