SANADER IZ NEW YORKA:

Hrvatska spremna dati čvrsta jamstva Sloveniji

16.12.2008 u 19:22

Bionic
Reading

Hrvatska je spremna dati čvrsta jamstva Sloveniji, izjavio je u utorak u New Yorku hrvatski premijer Ivo Sanader

NEW YORK/ZAGREB - "Očekujemo reakcije Slovenije. Naše stajalište se zna. Mi smo za čvrsta jamstva koja Hrvatska uvijek može dati, ako to traže Slovenija i Europska unija, da ni jedan dokument koji će se upotrijebiti u pregovorima neće prejudicirati granicu sa Slovenijom", naglasio je Sanader i dodao da je to vrlo korektno i u okviru europskih standarda.

Na novinarsku molbu da komentira izjave francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya o ostvarenom napretku Hrvatske u procesu pristupanja Uniji, premijer Sanader je kazao da kada to govori predsjedatelj EU-a, a isto su prije nekoliko dana rekli u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Olli Rehn, "onda možemo reći da Hrvatsku očekuje vrlo, vrlo jasna budućnost kada je riječ o članstvu u EU, definitivno i izvan svake sumnje".

Hrvatska se konzultira sa stručnjacima međunarodnog prava u vezi s tekstom koje je Zagrebu i Ljubljani ponudilo francusko predsjedništvo, rekao je u Zagrebu ministar Gordan Jandroković

"Posljednji je francuski prijedlog na stolu, o njemu se trebaju očitovati obje strane i pregovori još traju. Hrvatska strana pomno analizira francuski tekst, konzultiramo se sa stručnjacima međunarodnog prava i o prijedlogu ćemo se očitovati", rekao je Jandroković i dodao da je Hrvatska "dosta blizu prihvaćanja teksta".

"Nije tajna da ima formulacija oko kojih se ne slažemo, ali postoji dobra volja za njihovo rješavanje. Ako Slovenija želi jamstvo da hrvatska pregovaračka stajališta ne prejudiciraju granicu, to možemo dati, ali ako slovenska strana ima druge ciljeve i planove koji idu iznad toga, Hrvatska to ne može prihvatiti. U tom će slučaju Slovenija svoje zahtjeve morati objasniti francuskom predsjedništvu i zemljama članicama Europske unije", rekao je ministar.

Tri dana prije Međuvladine konferencije o pristupanju, zakazane za petak 19. prosinca, još je krajnje neizvjesno hoće li zbog slovenske blokade Hrvatska moći otvoriti i zatvoriti poglavlja koja su tehnički spremna za otvaranje i zatvaranje. Iako je Slovenija usamljena unutar EU-a, ona zbog pravila o konsenzusu koja vrijede u pitanjima proširenja može zaustaviti otvaranje i zatvaranje više poglavlja.

Hrvatska je spremna za otvaranje 10 i zatvaranje pet pregovaračkih poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak. Za sada je sigurno da će u petak biti otvoreni pregovori u poglavlju Javne nabave, a zatvoreni u poglavljima Pravo intelektualnog vlasništva i Ekonomska i monetarna politika, jer je Slovenija za to već dala zeleno svjetlo, a sva druga poglavlja ostaju upitna.