SLOVENIJI DVA MILIJUNA EURA ODŠTETE

Hrvatska sljedeći tjedan zatvara poglavlje o ribarstvu

Ribari prazna mreža nema ribe

Ribari prazna mreža nema ribe

Izvor: tportal.hr / Autor: Vjekoslav Ivčević

Hrvatska će u ponedjeljak, doznaje Večernji list, zatvoriti pregovore u poglavlju Ribarstvo. Za zatvaranje poglavlja, koje je bilo pod tihom blokadom Slovenije, naši su prvi susjedi dobili dva milijuna eura odštete

Zatvaranje poglavlja, piše Večernji list, trebalo bi se dogoditi na izvanrednoj međuvladinoj konferenciji na veleposlaničkoj razini. Tako bi se broj zatvorenih poglavlja popeo na 31, dok bi četiri poglavlja ( Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te dva poglavlja vezana uz financijske i proračunske odredbe) i dalje čekala privremeno zatvaranje.

Iako je poglavlje Ribarstvo bilo pod tihom blokadom Slovenije, dogovor s našim zapadnim susjedima je postignut, te je Slovencima navodno obećana odšteta od od dva milijuna eura koji će se Sloveniji isplatiti iz europskog Fonda za ribarstvo.

Prema sadašnjem rasporedu, prva redovna međuvladina konferencija trebala bi se održati 21. lipnja, a tada bismo trebali i saznati hoće li se zatvoriti i preostala poglavlja. Kako smo već pisali, Europska komisija priprema zajednička pregovaračka stajališta za preostala otvorena poglavlja koje bi državama članicama trebala predstaviti 15. lipnja, no nakon toga svaka pojedina članica treba dati zeleno svjetlo izvješću o Hrvatskoj. Ukoliko članice to ne stignu napraviti do 21. lipnja, neki diplomatski izvori tvrde, piše Večernji, da je Mađarska spremna organizirati još jednu međuvladinu konferenciju do kraja lipnja. Druga opcija je da se pregovore službeno zaključi na međuvladinoj konferenciji na veleposlaničkoj razini, koja bi se trebala dogoditi nakon što Poljska preuzme predsjedanje Europskom unijom, odnosno najvjerojatnije 7. srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi