TOMISLAV ĆORIĆ, HDZ

'Hrvatska se ekonomski udaljava od ostatka Europe'

10.06.2015 u 18:40

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić ocijenio je u srijedu kako se Hrvatska iz dana u dan ekonomski udaljava od ostatka Europe, a potvrdu toga vidi i u posljednjim podatcima Eurostata, prema kojima je hrvatski gospodarski rast na kvartalnoj razini iznosio samo 0,01 posto

'Rast hrvatske ekonomije u prvom kvartalu 2015. u odnosu na isto razdoblje 2014. iznosio je 0,1 posto, a porast hrvatske ekonomije na kvartalnoj razini, u prvom kvartalu 2015. u odnosu na četvrti kvartal 2104. iznosio je 0,01 posto. Dakle, govorimo o promilima. Uz ovakve ekonomske pokazatelje, ovakvu ekonomsku aktivnost - Hrvatska se iz dana u dan ekonomski udaljava od ostatka Europe', izjavio je Ćorić novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Riječ je o sezonskim prilagođenim podatcima o rastu BDP-a, a Ćorić ističe kako su ti Eurostatovi podatci 'najkredibilniji oblik iskazivanja podataka o rastu neke ekonomije'.

'Izvješće Eurostata referira se na kvartalne podatke koji pokazuju gospodarski rast od samo 0,01 posto, a to se u Hrvatskoj nekako propustilo naglasiti', rekao je predsjednik HDZ-ova Odbora za financije.

Dodao je kako je aktualna hrvatska vlast prilikom nedavnog predstavljanja podataka Eurostata o gospodarskom rastu isticala samo jedan podatak - onaj o realnom rastu BDP-a u prvom kvartalu ove godine od 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

'Riječ je bila, rekao bih, o favoriziranju jednog tipa podataka u odnosu na sve ostale, i na taj način stvorila se slika o fenomenalnom uspjehu. Međutim, za 2015. godinu proicirani rast hrvatske ekonomije je 0,3 posto, a proicirani rast europskog prosjeka je 1,8 posto. Odnosno EU prosječno raste šest puta jače od hrvatske ekonomije. Na taj način, s ovim stopama rasta, hrvatska ekonomija iz dana u dan divergira, dakle u svom prosjeku se, nažalost, odmiče od prosjeka EU', naglasio je Ćorić.

Komentirajući na novinarski upit, izjavu potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kako čelnik HDZ-a Tomislav Karmarko podržava ponašanje branitelja prosvjednika kada su se na Markovom trgu sukobili s policijom - Ćorić je rekao da Ostojićeva izjava, kao i čitav niz sličnih izjava, miču fokus javnosti s ključnog problema, a to je teško stanje hrvatske ekonomije.

Ostojić je, naime, izjavio kako je žalosno što čelnik HDZ-a i bivši ministar unutarnjih poslova Karamarko, iako je vidio napade na policiju tijekom nedavnih prosvjeda ratnih veterana na Markovu trgu, smatra da netko može biti iznad zakona samo zato što je bio hrvatski branitelj.

'Ta izjava, kao i čitav niz sličnih izjava posljednjih dana defintivno miče fokus javnosti s ključnog problema, a to je stanje hrvatske ekonomija. Mi smo fokusirani na kreiranje ekonomskog programa i ovakve izjave ne bih dalje komentirao', rekao je predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić.

Novinare je zanimao i komentar najave o smanjenju stope zateznih kamata.

Naime, na Vladinoj sjednici u četvrtak su izmjene Zakona o obveznim odnosima, po kojima bi se zatezne kamate sa sadašnjih 12 posto trebale smanjiti na 8,14 posto. Ćorić ocjenjuje kako će to 'definitivno pomoći dužnicima, odnosno osobama koje imaju dugove po kreditima ili neku drugu vrst dugovanja'.