NOVA LJEVICA PITA BEROŠA

'Hrvatska riskira živote svih svojih građana i posjetitelja. Gdje je zapelo s uvođenjem hitne medicinske helikopterske službe?'

23.08.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Nova Ljevica izvijestila je u ponedjeljak da je njihova saborska zastupnica Rada Borić postavila zastupničko pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu o tome što se događa s uvođenjem hitne medicinske helikopterske službe, istaknuvši da je to pitanje od javnog interesa

"Od javnog je interesa da ministar Beroš odgovori na pitanje gdje je Ministarstvo zdravstva stalo s uvođenjem hitne medicinske helikopterske službe i u kom roku je može staviti u funkciju", navodi se u priopćenju Nove ljevice.

Podsjećaju kako je pilot projekt helikopterske hitne medicinske službe započet 2015. godine, trajao je svega nekoliko mjeseci, a nakon toga nikada nije nastavljen, unatoč brojnim najavama ministara zdravstva.

Borić se u obrazloženju pitanja pozvala na javno objavljen podatak udruge Helikopterima liječnici pomažu (HELP) da je ukupni procijenjeni godišnji trošak helikopterske hitne službe oko deset milijuna eura.

"Ljudski život nema cijene, ali postoje izračuni EU-a koliki je gubitak države i zajednice zbog prerane smrti građana, on u Hrvatskoj u prosjeku iznosi oko 1,3 milijuna eura", navodi se u priopćenju.

Istaknuli su podatak stručnjaka koji upozoravaju da Hrvatska godišnje zabilježi 23.000 umrlih od srčanih i moždanih udara te oko 300 poginulih i oko 3000 teško stradalih u prometu.

Nova ljevica naglašava da bi otoci i gorski nedostupni krajevi trebali biti posebna briga hitne medicinske helikopterske službe.

Hrvatska je turistički orijentirana, ali teritorijalno i prometno razvedena zemlja, pa je hitna medicinska helikopterska služba potrebna korisnicima zdravstvenih usluga u svakom dijelu zemlje, ističe se u prioćenju.

Borić ističe da hitnu helikoptersku službu već imaju države poput Italije, Švicarske, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Albanije i Bugarske.

"Hrvatska bez hitne medicinske helikopterske službe riskira živote svih svojih građana, kao i posjetitelja", upozorava se u priopćenju.