ODJECI NAPADA NA GADAFIJA

Hrvatska pozdravlja intervenciju, Rusija i Kina žale

20.03.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Dok Kina i Rusija žale zbog napada zapadne koalicije na Libiju, Japan priopćava da podržava intervenciju. Isto su rekli i iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova

'Kina prati najnovije događaje u Libiji i izražava žaljenje zbog vojnog napada na Libiju', navodi se u priopćenju. Peking poštuje 'suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet država', ističe se dalje u priopćenju.

'Nadamo se da će se u Libiji što je moguće prije vratiti stabilnost i da će se izbjeći nove civilne žrtve uslijed eskalacije sukoba', dodaje kinesko ministarstvo.

Koalicija zapadnih sila u subotu navečer je počela vojnu intervenciju protiv Libije na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, usvojene u četvrtak, kojom se dopušta uporaba sile za zaštitu civila u Libiji.

Kina i Rusija, kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN bile su suzdržane, ali nisu koristile pravo veta kako bi blokirale izglasavanje rezolucije.

'Moskva žali
zbog ove oružane intervencije pokrenute u okviru rezolucije 1973 Ujedinjenih naroda koja je prihvaćena u žurbi', stoji u priopćenju. Ruska diplomacija u priopćenju poziva na što brži prekid vatre u Libiji.

'I dalje vjerujemo da je za rješavanje unutarnjeg sukoba u Libiji... nužno što prije zaustaviti prolijevanje krvi te da Libijci moraju što prije početi dijalog', dodao je Lukačevič u priopćenju.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez
ocijenio je međunarodnu intervenciju u Libiji 'neodgovornom', dodavši kako misli da je jedini cilj intervencije dočepati se libijske nafte. Osuđujući intervenciju u Libiji Chavez je u izjavi koju je prenijela televizija, rekao kako je 'riječ o miješanju u unutarnja pitanja'.

Indija je izrazila žaljenje zbog udara međunarodne koalicije na Libiju, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

'Indija s velikom zabrinutošću prati nastavak nasilja i sukoba te pogoršanje humanitarnog stanja u Libiji', navodi se u priopćenju. 'Indija žali zbog zračnih udara koji su se dogodili', dodaje ministarstvo.

Odbor Afričke unije za Libiju pozvao je u nedjelju u Nouakchottu na 'trenutačni prekid svih sukoba' u toj zemlji, gdje je međunarodna koalicija počela zračne napade.

Nakon sastanka koji je trajao više od četiri sata, članovi Odbora objavili su priopćenje kojim traže 'suradnju libijskih vlasti u olakšavanju dostave humanitarne pomoći'.

Odbor, koji čine predsjednici afričkih država, usto traži 'zaštitu stranaca, uključujući i afričkih radnika koji žive u Libiji' te 'prihvaćanje i provedbu političkih reformi nužnih za uklanjanje uzroka sadašnje krize'.

Japan je u nedjelju pružio potporu napadu međunarodne koalicije na snage libijskog čelnika Moamera Gadafija osudivši nasilje libijskih vlasti nad civilnim stanovništvom.

'Japanska vlada podupre mjere država članica UN-a sukladno rezoluciji 1973 Vijeća sigurnosti', ističe u priopćenju ministar vanjskih poslova Takeaki Matsumoto.

UN-ova rezolucija traži potpuni prekid napada na civile, uvodi zonu zabrane letenja u libijskom zračnom prostoru i najavljuje udare kako bi se progadafijeve snage natjeralo da zaustave represiju u kojoj je više stotina ljudi izgubilo život, a a više od 300 000 je napustilo zemlju od 15. veljače.

'Odlučno osuđujemo libijske vlasti zbog nastavka nasilja nad stanovništvom', rekao je Matsumoto. 'Žurno tražimo od libijskih čelnika da budu razboriti i čim prije donesu odluku'.

Hrvatska je u subotu pozdravila savezničku intervenciju u Libiji
u kojoj zrakoplovi saveznika nastoje zaustaviti snage Moamera Gadafija koje su nastavile napadati područja koja drže pobunjenici.

'Republika Hrvatska pozdravlja operacije u Libiji utemeljene na rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda usmjerene na sprječavanje stradanja civila i humanitarne krize', rekao je Hini glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun