SRAMOTNO

Hrvatska po broju zastupnica tek 92. u svijetu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.07.2016 17:03
  • Objavljeno 26.07.2016 u 17:03
Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: www.sabor.hr

Vladin Ured za ravnopravnost spolova upozorio je u utorak kako se Hrvatska po broju saborskih zastupnica izabranih na prošlim parlamentranim izborima svrstala na 92. mjesto u svijetu, te stoga pozvao političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje da na nadolazećim izborima poštuju zakone i na svoje liste, na izgledna mjesta, uvrste najmanje 40 posto kandidatkinja.

"Hrvatska se s 15,2 posto izabranih zastupnica na prošlim izborima prema klasifikaciji Interparlamentarne unije svrstala na 92. mjesto u svijetu i znatno ispod svjetskog prosjeka od 23 posto", priopćila je Helena Štimac Radin, vršiteljica dužnosti ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova.

Žene su, upozorava, u svim dosadašnjim parlamentranim sazivima bile nesrazmjerno zastupljene s obzirom na njihov udio u članstvu političkih stranaka, naime, iz podataka koje su Uredu dostavile parlamentrane stranke proizilazi da je u njihovu članstvu "ukupno zastupljeno prosječno 32 posto žena".

Iako se ukupan broj kandidatkinja na parlamentranim izborima povećao s 24 posto 2000. godine na 41 posto 2015., na prošlim je izborima izabrano najmanje žena unatrag petnaestak godina, svega 15, 2 posto.

Komisija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (VE) zatražila je od Hrvatske, kao i svih drugih zemalja članica, izvješće o provedbi Preporuke VE o uravnoteženoj participaciji žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju. Ured za ravnopravnost spolova dostavio je VE-u odgovore na više od 100 pitanja vezanih uz podatke o udjelu žena u zakonodavnoj vlasti, izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini, sudbenoj vlasti i diplomaciji.

Svrha prikupljanja tih podataka je izrada komparativne analize, odnosno studije, o položaju žena u javnom i političkom životu u zemljama članicama VE-a koja će biti javno objavljena, priopćio je Ured.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!