MINISTAR PANKRETIĆ

Hrvatska ogorčena odlukom BiH o uvođenju carina

19.06.2009 u 16:21

Bionic
Reading

Hrvatska je ne samo razočarana već i ogorčena odlukom Gornjeg doma Parlamenta Bosne i Hercegovine o uvođenju carinskih opterećenja na hrvatske poljoprivredno prehrambene proizvode te će vjerojatno tijekom današnjeg dana Ministarstvo vanjskih poslova pozvati veleposlanika i uputiti BiH prosvjednu notu, izjavio je danas ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić.

Ovaj zakon pogađa više od 40 posto svih poljoprivrednih proizvoda koji se iz Hrvatske izvoze u BiH, i u prosjeku bi trebalo doći do toga da će carina na te proizvode iznositi oko 50 posto, naveo je ministar Pankretić u izjavi za novinare nakon sjednice Vlade.Ističući kako se tim zakonom krše i međunarodni sporazumi CEFTA-e i WTO-a, kazao je i kako je to suprotno i dobrosusjedskim odnosima dviju država. Očekujemo i intervenciju visokog predstavnika EU u BiH Valentina Inzkoa, kazao je Pankretić dodajući da je prije početka sjednice Vlade razgovarao s bosanskohercegovačkim ministrom vanjske trgovine Mladenom Zirojevićem koji je također izrazio žaljenje, jer je izvršna vlast BiH bila protiv ovog zakona.

Riječ je o velikoj gospodarskoj šteti, o čiji je razmjerima još teško govoriti. Činit ćemo sve da ne dođe do primjene tog zakona, a ako bi došlo na vrijeme ćemo izvijestiti o protumjerama koje ćemo onda poduzeti, kazao je ministar Pankretić. Dodao je kako još uvijek iskreno vjeruje da postoje mehanizmi da se to spriječiti unutar BiH. Naveo je kako je BiH jedan od izuzetno važnih trgovinskih partnera Hrvatske, a u poljoprivredi i najvažniji.

Izaslanstvo Europske komisije u BiH pozvalo je u petak vlasti BiH dapreispitaju doneseni Zakon o zaštiti domaće proizvodnje jer je suprotanpotpisanu Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europskeunije.

'Prihvaćanje tog zakona ozbiljno je pitanje jer se njime krše obveze BiH uCEFTA-inu sporazumu', navodi se u priopćenju iz ureda Europske komisije u BiH ipoziva vlasti da započnu razgovore sa susjedima kako bi se izbjegle štetneposljedice.

U 2008. na to je tržište hrvatski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosio 475 milijuna dolara ili 37,6 posto ukupnog izvoza u tom sektoru i to BiH stavlja na prvo mjesto.Nelogično je da se takvim mjerama ide na glavnog izvoznog partnera. Mi smo prvi izvozni partner BiH, u Hrvatsku ide 40 posto njihovog poljoprivredno-prehrambenog izvoza, odnosno oko 140 milijuna dolara u prošloj godini, naveo je Pankretić. Naglasio je kako deficit koji ima BiH u razmjeni s Hrvatskom nije od danas, već postoji nekoliko godina i takav deficit Hrvatska ima s EU, pa kad bi se na taj način to rješavalo onda bi mi to mogli uvesti sutra, ali to se tako ne rješava, naglasio je.

Također je i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH uputilo prosvjednu notu veleposlanstvu BiH u Zagrebu povodom jučerašnjeg donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, priopćio je MVPEI.
MVPEI u noti ističe kako je ovaj zakon izravno usmjeren protiv slobodne trgovine s Republikom Hrvatskom u okviru Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Hrvatske vlasti su notama i pismima upućenima bosanskohercegovačkoj strani u veljači, travnju i svibnju opetovano i argumentirano ukazale na štetnost i neopravdanost donošenja protekcionističkog i diskriminacijskog zakona kojim Bosna i Hercegovina krši odredbe preuzete pristupanjem CEFTA-i, navodi u svom današnjem priopćenju MVPEI.
Ministarstvo je također istaknulo kako posebno zabrinjava da Bosna i Hercegovina nije uzimala u obzir relevantne argumente i činjenice koje govore o neopravdanosti uvođenja zaštitnih mjera, te nije poštovala CEFTA-om propisanu proceduru o potrebi prethodnih konzultacija sa zemljom na koju se privremene mjere zaštite domaćeg tržišta mogu primijeniti.