PROMETNA NESREĆA

Hrvatska neće od Mađarske tražiti ustupanje procesa protiv Čačića

12.05.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Hrvatska od Mađarske neće tražiti ustupanje postupka protiv Radimira Čačića, koji je u susjednoj državi u siječnju 2010. godine skrivio prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama za dvije osobe

Čačić će, sudeći po reakcijama naših državnih tijela, biti prepušten isključivo mađarskom pravosuđu, pred kojim bi mogao odgovarati za izazivanje prometne nesreće s dvije smrtno stradale osobe, za što je, prema njihovim zakonima, predviđena kazna od jedne do pet godina zatvora.

U Ministarstvu se pritom pozivaju na bilateralne i multilateralne ugovore s Mađarskom te ističu da nisu upoznati s procedurom koja eventualno očekuje Čačića, otkriva Vjesnik

Čačićev auto nakon nesreće

Gabor Biro izjavio je da je policijska istraga nesreće zaključena te da je dokumentacija poslana sudu u Kaposzvaru uz preporučenu optužbu.

Mađarska je pak policija tužiteljstvu predala Čačićev slučaj, rekli su u utorak dužnosnici lokalne policije mađarskoj novinskoj agenciji MTI. Gabor Biro, glasnogovornik policije, MTI-ju je rekao da je policijska istraga nesreće zaključena te da je dokumentacija poslana općinskom sudu u Kaposzvaru uz preporučenu optužbu. Szilard Horvath, glavni okružni tužitelj, rekao je da je njegov ured dobio policijsku dokumentaciju te da sada ima 30 dana da odluči hoće li podići optužnicu protiv Čačića.

Neslužbeno, policija tereti Čačića da je iz nehaja na autocesti prema Budimpešti skrivio nesreću dan nakon koje je preminuo suvozač u Škodi, Gyorgy Liptak, a potom i njegova punica, Imrene Antal. Ako tužiteljstvo podigne optužnicu, daljnja procedura bit će u rukama njihova suda. Velika je vjerojatnost da bi se Čačić na ročišta na tamošnji sud morao odazivati tijekom ove godine, u najkritičnije vrijeme za njega, s obzirom na njegove političke ambicije.

Čačić je, na zamolbu mađarskog tužiteljstva, saslušan na zagrebačkom Županijskom sudu o okolnostima nesreće, pri čemu je rekao da se ne osjeća krivim, ali da mu je emotivno teško. Državno odvjetništvo RH, kažu, neće ići u postupak prema Čačiću jer je sve u optužnoj fazi u Mađarskoj. Političke konotacije ovog slučaja ne mogu se zanemariti, ali očito je da su s hrvatske strane procijenili da je bolje sve pratiti s distance, nego da se Čačiću eventualno sudi u Hrvatskoj u izbornoj godini.

Ni s pravne strane tu ne bi trebalo biti zamjerki. Naime, kako su oštećenici u ovoj prometnoj nesreći mađarski državljani, interes je te države da se suđenje (ako do njega dođe) odvija u toj državi.