PRITISCI IZ SLOVENIJE

'Hrvatska mora urediti granice prije ulaska u EU'

25.05.2009 u 12:28

Bionic
Reading

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je da je rješenje graničnih pitanja sa susjednim državama uvjet za ulazak u Europsku uniju te da Hrvatska prije nego uđe u EU mora riješiti to pitanje

"Iskustvo iz prijašnjih krugova širenja govori kako nije moguće da neka država postane članicom EU-a ako nije riješila granična pitanja", izjavio je Kacin koji se na izborima 7. lipnja bori za svoj drugi mandat u Europskom parlamentu kao nositelj liste Liberalno-demokratske stranke (LDS) Katarine Kresal, ministrice unutarnjih poslova u sadašnjoj vladi premijera Boruta Pahora.

"Hrvatsku čeka spoznaja da će za ulazak u EU morati urediti granično pitanje ne samo sa Slovenijom nego i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom", rekao je Kacin u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA. Dodao je i da bi Rehnov prijedlog mogao biti model kojim bi Hrvatska rješavala granično pitanje i s ostalim državama u regiji.

Slovenija je u EU ušla 2004. pri čemu joj uvjet nije bio rješenje manjega graničnog prijepora s Hrvatskom zbog kojega je prije šest mjeseci zaustavila hrvatske pristupne pregovore. Premijer Borut Pahor jednom je izjavio da je Europska komisija nerealiziran "parafirani" sporazum Drnovšek-Račan uzela kao dokaz da je Slovenija "iskreno" željela riješiti granični prijepor s Hrvatskom.

Bude li ponovno izabran, Kacin je rekao da će se i dalje baviti pitanjima zapadnog Balkana, kojega je europska budućnost i uključenje u EU i u slovenskom interesu.

"Približavanje tih država EU smanjuje opasnost da bi kriza u nekoj od tih zemalja ili u regiji pogodile i Sloveniju", rekao je Kacin u razgovoru za STA.

Ankete što su ih u ponedjeljak objavili slovenski mediji govore da će četiri ili pet od sedam slovenskih mjesta u EP-u dobiti stranke sadašnjeg premijera Boruta Pahora i bivšeg premijera Janeza Janše, a za ostala dva ili tri mjesta bore se kandidati ostalih stranaka, među kojima i Kacinov LDS.