GARDER ODGOVORIO PICULI

'Hrvatska je vrlo blizu ukidanja viza za SAD'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 07.06.2016 22:11
  • Objavljeno 07.06.2016 u 22:11
američka viza

američka viza

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

'Hrvatska i Cipar pozitivni su primjeri koji su vrlo blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, neovisno o odluci europskih institucija o uvođenju viza za američke građane', odgovorio je američki veleposlanik pri EU Anthony L. Gardner, na pitanje zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule

Zastupnik Picula, koji od početka mandata radi na ukidanju viza između SAD-a i Hrvatske, pitao je Gardnera kada očekuje uvođenje viznog reciprociteta za preostalih pet zemalja članica EU koje još uvijek trebaju vizu za SAD. Pitanje mu je postavio tijekom razmjene mišljenja na sastanku S&D Grupe u Strasbourgu.

Podsjećamo, 12. travnja istekao je dvogodišnji zakonodavni rok za primjenu viznog reciprociteta, stoga je Europska Komisija od Vijeća EU i Europskog parlamenta zatražila da do 12. srpnja predoče svoj stav o daljnjim akcijama. U slučaju većinske podrške u Vijeću i Parlamentu, jedna od mogućnosti je i uvođenje viza za američke građane kada putuju u EU.

'Neke od 5 zemalja su pokrenule službeni postupak, dok su ostale sklonije kompromisnom dogovoru. Primjer CETA sporazuma najbolji je dokaz kako bi ovo pitanje, iako službeno nije dio pregovora o TTIP-u, moglo imati implikacije na njegovu ratifikaciju. Osobno, slobodno kretanje građana smatram preduvjetom za slobodno kretanje roba i usluga!', istaknuo je Picula tijekom razmjene mišljenja s Gardnerom.

Veleposlanik je rekao i da se nada da će se izbjeći neefikasan i skup proces međusobno ponovnog uvođenja viza koji bi zasigurno imao implikacije i na ostale dimenzije transatlantskih odnosa.

Zastupnik Picula danas je također zajedno s 11 kolega iz Europskog parlamenta, predao pisanu izjavu o postizanju potpunog viznog reciprociteta EU sa SAD-om, Vijeću i Komisiji.

'Pozivamo Vijeće i Europsku komisiju da povećaju politički pritisak na SAD da ukine zahtjeve za vizu za građane EU-a i pruže podršku naporima dotičnih država članica u pripremi mogućeg uvođenja zahtjeva za vizu za američke građane u EU-u', poručio je zastupnik Picula.
U pisanoj izjavi ukazali su na diskriminaciju u odnosima SAD-a i EU-a te ističu da budući je rok (12. travnja) prošao, Europska komisija mora usvojiti delegirani akt kojim će privremeno suspendirati ukidanje viza za građane SAD-a pri prelasku vanjskih granica država članica. Upozorili su da bi to moglo ugroziti i trenutne pregovore o TTIP-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!