KAKO DO COVID POTVRDE?

Hrvatska je u startu odbacila kućne testove, dok ih u drugim zemljama koriste bez problema. Istražili smo kako to funkcionira u Austriji

10.11.2021 u 21:07

Bionic
Reading

Kako pandemija koronavirusa diljem svijeta na jenjava, mnoge zemlje uvode razna pravila da bi je obuzdale. Većina tih pravila ima cilj potaknuti građane da ih se što više cijepi na način da se oteža život necijepljenima. U Hrvatskoj se idućeg ponedjeljka uvode covid potvrde za cijeli javni, državni i lokalni sektor, a trošak testiranja zaposlenika ići će na račun državnog i lokalnih proračuna

Za razliku od privatnog sektora, u kojem će trošak testiranja zaposlenika snositi poslodavci, država je odlučila plaćati testiranje svojim zaposlenicima. Ako se ove mjere ne pokažu efikasnima, jedna je od najava da od 4. siječnja neće vrijediti potvrda o testiranju, već samo one za cijepljenje i preboljenje.

Iako se još ne zna kojom će vrstom testova biti testirani zaposlenici, epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić u srijedu je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvoga' izjavio da kućni testovi nisu opcija zbog pitanja validnosti i toga tko će provjeriti je li test zaista napravljen. 'To nije nepovjerenje prema građanima, već neko iskustvo govori da se mogu raditi malverzacije', poručio je Kolarić.

Za razliku od Hrvatske, u Austriji nema organiziranog cijepljenja za zaposlene. Testiranje je za sada besplatno, ali antigenski testovi vrijede samo 48 sati, a PCR 72 sata, pa necijepljeni i oni koji nisu preboljeli covid-19 moraju gotovo svaki dan na testiranje da bi mogli raditi.

Austrija je u ponedjeljak uvela stroge mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, a one dozvoljavaju pristup ugostiteljskim, sportskim i kulturnim objektima samo uz predočenje potvrde o cijepljenju ili preboljelom koronavirusu.

Od početka studenog uvedeno je pravilo 3G na radnim mjestima. To pravilo traži da radnik kako bi došao na svoje radno mjesto mora ispuniti jedan od tri uvjeta: biti cijepljen, imati dokaz da je prebolio covid ili se testirati na koronavirus dva puta tjedno.

Covid u Austriji Izvor: Xinhua News / Profimedia / Autor: Guo Chen

Međutim već sada se spominje izmjena i uvođenje pravila 2,5G, što bi podrazumijevalo da će se samo PCR test uzimati kao valjan. Vlada će ostaviti određeno prijelazno razdoblje za prilagodbu.

'To znači da ćemo s 14-dnevnim prijelaznim razdobljem, u kojem su maske FFP2 i dalje biti prihvaćene kao alternativa, od 15. studenog uvesti propis 2,5G na radnom mjestu', rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mückstein u petak navečer u informativnom programu ORF-a.

Za provedbu pravila 2,5G na radnom mjestu predstoje daljnji razgovori sa socijalnim partnerima.

Prema izvješću Vorarlberga Online, čelnik Koruške gospodarske komore Jürgen Mandl prije koji dan zabrinuto je izjavio da potencijalni datum početka primjene pravila 2,5G (15. studenog), koji je najavio Mückstein, ne pruža dovoljno vremena tvrtkama i državnim strukturama da se pripreme za provedbu promjene politike.

Mandl je ukazao na činjenicu da su mnoge tvrtke kupile tisuće antigenskih testova kako bi implementirale pravilo 3G te da je problem to što otprilike 17.000 ljudi dnevno putuje iz Slovenije i Italije na posao u Korušku.

Vlada je najavila da će barem do kraja godine financijski pokrivati testiranje radnika u tvrtkama.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ