NA JUGOISTOK EUROPE

Hrvatska i Finska žele nastavak proširenja EU-a

19.10.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Hrvatska i Finska žele da se proces proširenja Europske unije nastavi te da sve zemlje jugoistočne Europe jednoga dana postanu članice te integracije, izjavio je u srijedu u Zagrebu potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nakon sastanka sa šefom finske diplomacije Erkkijem Tuomiojom

'Razgovarali smo o odnosima na prostoru jugoistočne Europe i apsolutno dijelimo istu poziciju - želimo da se proces proširenja nastavi, želimo da sve zemlje jugoistočne Europe, nakon što u potpunosti ispune uvjete koji su potrebni za članstvo, isto tako jednoga dana postanu punopravne članice', rekao je Jandroković u izjavi za novinare.

Tuomioja je istaknuo da će proces proširenja 'ojačati stabilnost u ovom dijelu svijeta i u cijeloj Europi što nam doista svima treba'.

Jandroković je zahvalio Tuomioji na potpori koju je Finska pružala Hrvatskoj za završetak pregovora s EU-om.

'Finska je zaista davala kontinuiranu i snažnu potporu Hrvatskoj. Finska je zemlja koja je inzistirala na kriterijima i uvijek je pozorno pratila sve reforme koje su se događale u Hrvatskoj tako da nam je iznimno drago da je prepoznala naše napore i da smo primili vrlo jasnu poruku: Da, Hrvatska je dobrodošla i drago nam je da ćete ući u EU', kazao je Jandroković.

Istaknuo je da je Finska pomagala Hrvatskoj i konkretnim projektima. Bilo je čak 14 zajedničkih projekata u kojima je Finska pomagala u jačanju hrvatske administracije te svih mjera koje su potrebne da bi jedna zemlja u potpunosti zadovoljila uvjete za punopravno članstvo u EU-u.

Tuomioja je izrazio zadovoljstvo što boravi u posjetu Hrvatskoj 'u trenutku važnom za RH i važnom za Europu', kao i zbog toga što je Finska mogla pomoći Hrvatskoj da završi pregovore.

Hrvatska je u lipnju ove godina završila pregovore s Unijom i nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju u prosincu dobit će status zemlje pristupnice, a ne više zemlje kandidatkinje.

Što se tiče bilateralnih odnosa između dviju zemalja, ministri su zaključili da su oni iznimno dobri, bez otvorenih pitanja te da postoji obostrana zainteresiranost i želja da se unaprijede na svim područjima od zajedničkog interesa.

Tuomioja je također rekao da je izvijestio hrvatskog kolegu kako u Finskoj gledaju na krizu koja pogađa Europu i izrazio je nadu da će se to riješiti prije nego što Hrvatska postane članicom.

Naglasio je da i Finska i Hrvatska pripadaju istoj školi mišljenja koja smatra da Europa treba govoriti jednim jedinstvenim glasom i da treba zauzimati zajednička stajališta bez obzira na moguće unutarnje razlike.