MINISTRI RAZGOVARALI O DOGOVORU

Hrvatska i BiH zajedno rješavaju problem rafinerije

19.11.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović razgovarali su danas u Zagrebu o zaštiti okoliša na području Slavonskoga Broda i Broda u BiH te su se dogovorili da će pojačati suradnju u rješavanju tog problema

Tijela državne uprave na najvišoj razini, Vlada RH i Vijeće ministara BiH dovršavaju sporazum o razumijevanju koji će uskoro potpisati Republika Hrvatska i BiH, najavili su ministri Mihael Zmajlović i Mirko Šarović. Time se problem diže na najvišu, državnu razinu, što će također, ocijenjeno je, znatno ubrzati i olakšati njegovo rješavanje.

U izjavama za javnost dvojice ministara istaknuta je spremnost da se pojačaju nastojanja dviju država kako bi se što brže riješio problem onečišćenja u Slavonskome Brodu

Rješavanju tog problema uvelike pridonosi to što su osnovane radne skupine koje su se u rujnu i sastale i koje su usmjerene prema traženju rješenja. Na sastanku u rujnu dogovorena je uspostava katastra onečišćivača i izrada modela širenja onečišćenja te rokovi za njihovo rješavanje.

Ministar Zmajlović ocijenio je da je suradnja dvaju mjerodavnih ministarstava vrlo dobra te da se početkom godine počelo intenzivnije rješavati pitanje zaštite okoliša između dviju država.

Susjedna država i ministar Šarović, rekao je ministar Zmajlović, spremni su dati punu potporu zajedničkom rješavanju problema. 'I posebno nas veseli što je još jednom izrazio punu spremnost da otvoreno pitanje - čije rješavanje zahtijeva vrijeme, koje je proces i nije ga moguće riješiti u nekoliko dana - zajednički rješavamo. Najsretniji ću biti kada situaciju oko zaštite okoliša uz granicu i na području obiju država uz granicu bude na obostrano zadovoljstvo', istaknuo je.

Ministar Šarović izjavio je da su razgovarali o nekoliko pitanja koja se odnose na zaštitu okoliša i prekograničnu suradnju, s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša na rijeci Savi na području Slavonskoga Broda i Broda u BiH. Tekst sporazuma usklađen JE i na dvjema stranama je da ubrzaju proceduru kako bi se taj sporazum, važan i za Republiku Hrvatsku i za BiH, mogao što prije potpisati, istaknuo je. Dodao je kako je riječ o pripremi novoga šireg sastanka zajedničke radne skupine ustrojene u travnju ove godine na ministarskom sastanku u Slavonskome Brodu.

Dvojica ministara svojim će se autoritetom zauzeti da se uskoro sastanu predstavnici BiH, Republike Srpske i Republike Hrvatske s upravom rafinerije u Brodu kako bi ih ona izvijestila o tijeku njezine modernizacije. O datumu takvog sastanka dogovorit će se sljedećih tjedana.