UN TRAŽI AKCIJSKI PLAN

Hrvatska dobila 116 preporuka za zaštitu ljudskih prava

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.03.2011 14:30
  • Objavljeno 23.03.2011 u 13:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na nedavnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi Hrvatska je dobila ukupno 116 preporuka za poboljšanje njihove zaštite od kojih državno izaslanstvo nije prihvatilo samo dvije - ublažavanje kriterija za ostvarivanje besplatne pravne pomoći i za lakše ostvarivanje hrvatskog državljanstva građanima drugih nacionalnosti

Najteži dio procesa tek slijedi - izrada akcijskog plana za provedbu preporuka u djelo, priopćeno je danas iz Ureda pučkog pravobranitelja. Pri tomu se vlasti i nadalje pozivaju na široke konzultacije s neovisnim institucijama i organizacijama civilnog društva.

Sljedeći ciklus univerzalne periodične revizije stanja ljudskih prava u Hrvatskoj bit će za četiri godine i temeljit će se na provedbi preporuka.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić, u svojstvu akreditirane nacionalne institucije, u usmenom izlaganju osvrnuo se na tijek procesa. Taj novi instrument UN-a ima za cilj poboljšanje stanja na terenu i zahtijeva široke konzultacije vlasti s neovisnim dionicima: neovisnim institucijama za zaštitu i promicanje ljudskih prava i organizacijama civilnoga društva.

Pravobranitelj je kao koordinator neformalne koalicije neovisnih institucija za zaštitu ljudskih prava, koja je podnijela zajedničko izvješće, izrazio žaljenje što su predstavnici vlasti propustili prigodu da kroz široke konzultacije i tripartitni dijalog sa svim sudionicima ostvare veće koristi iz tog procesa.

Kao što je u svojim izvješćima Hrvatskome saboru već isticao, pravobranitelj inzistira da vlasti ponovno razmotre i prihvate preporuku za ublažavanje kriterija za ostvarivanje besplatne pravne pomoći da bi bila dostupna širem krugu osoba slabijeg imovnog stanja, ističe se u priopćenju.

Pravobranitelj je sa zadovoljstvom primio činjenicu da je državna delegacija prihvatila sve preporuke vezane za jačanje institucije pravobranitelja, kao i za dužno postupanje po njegovim preporukama. Izrada novog zakona o pučkom pravobranitelju je u tijeku i ujedno prigoda da vlasti pokažu u kojoj su mjeri istinski opredijeljene za provedbu preporuka Vijeća UN-a koje su prihvatile.

Pravobranitelj traži da se na vrijeme prevedu sve ocjene i preporuke te stave na uvid građanima. Završna rasprava o univerzalnom periodičnom pregledu stanja ljudskih prava u Hrvatskoj, na kojoj su usvojene preporuke za poboljšanje zaštite ljudskih prava, održana je 17. ožujka, navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi