AUSTRIJSKI DIE PRESSE UPOZORAVA

'Hrvatska će gospodarski biti na začelju EU'

06.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Konačni ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ove godine ne prestaje izazivati interes europskih medija, pa je tako jučer bečki konzervativni dnevnik Die Press objavio veliki članak na tu temu, ističući tešku ekonomsku situaciju u zemlji i visoku nezaposlenost

'Kratko pred ulazak u EU Hrvatska se ne bori s uvođenjem posljednjih pravnih sitnica, nego sama sa sobom. Nezaposlenost će ove godine po prognozama Europske komisije dostići 19,1 posto, dok je nezaposlenost među mladima već na 40 posto', konstatira Die Press odmah na početku članka o ulasku Hrvatske u EU tešku situaciju u kojoj se nalazi država. Napominje i da se očekuje budžetski deficit od 4,7 posto te da 'početak Hrvatske jedva može biti teži'.

U članku se, između ostalih, citira predsjednika Ivu Josipovića, koji kaže da Hrvatska 'nije u savršenom stanju, ali je spremna' za EU, kao i njegovu izjavu inozemnim novinarima o tome kako se 'čudi što ga nisu opet pitali zbog čega uopće Hrvatska ulazi u EU u krizi', što ga 'često pitaju gosti iz inozemstva'. Višegodišnji pregovori se opisuju kao 'dugi put prema EU', ali da se 'kratko prije ulaska na cilj ne očekuje nikakav preokret'.

Ipak, ulazak Hrvatske u EU obilježen je i 'poklonima dobrodošlice', poput zgrade knjižnice u Zadru, čiju je izgradnju financirala Austrija, a koja je nazvana po prijašnjem austrijskom ministru vanjskih poslova Aloisu Mocku. 'Nijedna hrvatska vlada – bila konzervativna ili lijevoliberalna – nije zaboravila njegove zasluge za proglašenje hrvatske neovisnosti', piše Die Presse o počasti Mocku, a ta bliskost se nastavlja i danas, pa predsjednik Josipović kaže da bi 'Austrija mogla biti najbliži saveznik' Hrvatske u EU.

Oko ekonomskih problema Hrvatske citira se potpredsjednika vlade Branka Grčića, koji govori kako želi 'ojačati drvnu industriju, modernizirati poljoprivredu i prehrambenu industriju učiniti konkurentnijom'. Die Press ističe i da je cijena rada u Hrvatskoj veća od one u Mađarskoj ili Slovačkoj te da Europska komisija u svojem zadnjem izvještaju kaže da se u Hrvatskoj dogodio 'slom stranih investicija', kao i da cijelo gospodarstvo ima 'strukturne slabosti', te da će Hrvatska biti 'među onim zemljama EU koje su po ekonomiji na začelju'.