MINISTAR ŠIMONOVIĆ:

Hrvatska će biti spremna i na sporazum o izručenju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.02.2010 15:14
  • Objavljeno 10.02.2010 u 15:11
Šimonović i Čolak

Šimonović i Čolak

Izvor: Reuters / Autor: -

Nakon ustavnih promjena koje je moguće očekivati u ožujku Hrvatska bi bila spremna s Bosnom i Hercegovinom zaključiti i sporazum o izručenju, čime bi se dodatno ojačala suradnja dviju država u području pravosuđa, izjavio je u srijedu u Sarajevu hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

On je tijekom dana s ministrom pravde BiH Barišom Čolakom potpisao izmjene postojećeg sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima čime se otklanja mogućnost da osobe s dvojnim državljanstvom izbjegavaju služenje zatvorske kazne u slučaju pravomoćnih presuda.

Šimonović je za hrvatske medije u Sarajevu kazao kako je to tek jedan od koraka u jačanju suradnje pravosuđa dvije države te da sporazum o izručenju može biti sljedeći kada se i u BiH stvore pretpostavke za njegovo zaključenje s obzirom da i ustav te zemlje trenutačno priječi izručenja bosanskohercegovačkih državljana.

"Svime ovim daje se veća sigurnost dvostrukim državljanima jer neće biti zloporaba dvojnog državljanstva pa tako ni njegova osporavanja", kazao je Šimonović.

Odgovarajući na pitanje što će se sada dogoditi s kardiokirurgom Ognjenom Šimićem koji je pobjegao u BiH nakon što ga je Županijski sud u Rijeci pravomoćno osudio zbog primanja mita, Šimonović je kazao kako je i taj slučaj kao i svi drugi sada odgovornost sudova.

Prema postignutom sporazumu između Hrvatske i BiH, sud koji je nekoga pravomoćno osudio, presudu šalje ovlaštenom sudu u drugoj državi uz posredovanje Ministarstva pravosuđa, a sud na čijem se teritoriju nalazi osuđenik poduzima mjere kako bi se osiguralo izvršenje presude.

Šimonović je izrijekom potvrdio kako za kaznena djela korupcije baš kao i genocida te ratnih zločina, odnosno zločina protiv čovječnosti, nema iznimki pri izvršenju presuda.

Ministar Šimonović kazao je za Hinu kako je s Čolakom postigao suglasnost da se nastave pregovori o sporazumu o imovinsko-pravnim odnosima između dviju država.

"Ne mogu reći kada ćemo dovršiti pregovore no mogu reći da ćemo ponovno početi pregovarati i da je ozračje tako da se želi sporazum s obje strane", kazao je Šimonović.

Komentirajući rasprave koje se vode oko izmjena hrvatskog Zakona o prebivalištu, hrvatski ministar pravosuđa je kazao kako je i o tome potreban široki dijalog.

"Nadam se da će neki razlozi za brigu otpasti a, naravno, činjenica jest da je trebalo preciznije regulirati neka pitanja vezana uz prebivalište", istaknuo je hrvatski ministar dodajući kako se to pitanje treba urediti a pritom izbjeći da netko bude neopravdano pogođen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi