INDEKS FONDA ZA MIR

Hrvatska 138. na ljestvici 'promašenih država'

09.01.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Prema devetom godišnjem indeksu Fonda za mir 'promašenih država' Hrvatska je zauzela 138. mjesto od 178 zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Najbolja 178. je Finska.

Naša zemlja pripada skupini stabilnih zemlja, a kategorija je podijeljena u tri skupine označene bojama. Hrvatska se nalazi u najlošijoj, najbliže zemljama označenim crvenom bojom kod kojih stoji oznaka 'upozorenje', u društvu s Grčkom, Omanom, Mongolijom, Kuvajtom i Crnom Gorom.

Najgore je rangirana Somalija koja je već dugi niz godina 'promašena država' bez efektivne vlasti, a slijede je Demokratska Republika Kongo, Sudan i Južni Sudan, sve redom zemlje koje razdiru ratovi, a s njima vezano neimaština i glad. Somalija je specifična jer nema vladu od 1991. godine.

Među prvih deset su i Afganistan i Jemen, 11. je Irak,  a sve su to mjesta na kojima je snažno prisutna američka borba protiv međunarodnog terorizma. Od zemalja regije zapadnog Balkana najbolje je rangirana Slovenija na 163. mjestu, zatim Hrvatska i Crna Gora dva mjesta niže. Potom slijede Albanija na 119, Makedonija na 112, Srbija na 92. i najlošije rangirana Bosna i Hercegovina na 83 mjestu.

Najbolje plasirane su skandinavske zemlje koje su zauzele četiri od prvih pet mjesta, prva je Finska, pa Švedska, Norveška i peta Danska. Između sjevernjaka na četvrto mjesto se ugurala Švicarska. S druge strane, sedam od 10 najgore plasiranih dolazi s afričkog kontinenta. Valja spomenuti i da se na 13. mjestu nalazi Pakistan, na 23. Sjeverna Koreja, na 37. Iran, a SAD se nalazi na 159. mjestu.