KORAK KA RATIFIKACIJI

Hrvatima privremena zabrana rada i u Nizozemskoj?

30.01.2013 u 10:01

Bionic
Reading

Većina zastupnika nizozemskog parlamenta u utorak je podržala pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja, izvještava kineska agencija Xinhua, a prenosi APA

Nizozemski parlament složio se sa stavom ministra vanjskih poslova Fransa Timmermansa, koji je rekao da je EU naučila iz grešaka vezanih uz priključenje Rumunjske i Bugarske 2007. godine. Nakon ulaska tih dviju zemalja u EU, postalo je jasno da one ne ispunjavaju uvjete i da stoga nisu trebale biti primljene u Uniju, piše APA.

Timmermans je naglasio da su Hrvati postigli značajan napredak u procesu priključivanja.

Podršku članstvu Hrvatske izrazili su nizozemski laburisti (PvdA), liberali (VVD), demokršćani (CDA), demokrati (D66) i zeleni (Green Left), iako članice vlade PvdA i VVD situaciju u Hrvatskoj ne smatraju idealnom.

Protiv hrvatskog priključenja Uniji bili su samo zastupnici anti-europske Slobodarske stranke (PVV) i socijalisti (SP). Potonji su zabrinuti potencijalnim priljevom imigranata iz Hrvatske u potrazi za poslom.

Timmermans se založio za tzv. prijelazno razdoblje, u kojem Hrvati neće moći raditi u Nizozemskoj odmah po stupanju države u članstvo.

Za ratifikaciju pristupnog sporazuma nizozemski kabinet čeka na finalno izvješće o monitoringu, koje će Europska komisija objaviti u ožujku, piše APA.