ZBOG NEZDRAVOG ŽIVOTA

Hrvati žive 10 do 15 godina kraće nego građani EU

07.04.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je, govoreći o prioritetima u njegovom resoru u idućih 100 dana, istaknuo da će poslati u proceduru zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, razgovarati o tzv. kombiniranom radu liječnika i predložiti strategiju razvoja hrvatskog zdravstva u sljedećem desetljeću

Po njegovim riječima, u prvih 100 dana rada Vlade uspjeli su kratkoročno sanirati financijski gubitak u zdravstvenom sustavu.

U povodu današnjeg Svjetskog dana zdravlja ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je kako treba živjeti zdravo i da je ove godine tema aktivno starenje i da starost nije bolest te da umirovljenje ne znači mirovanje.

Aktivno starenje je normalna fiziološka pojava i etapa u životu, rekao je ministar Ostojić novinarima na glavnome zagrebačkom trgu gdje je kupnjom tulipana sudjelovao u akciji Socijaldemokratskog foruma žena zagrebačkog SDP-a 'Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine', a čiji je prihod namijenjen zakladi koja nosi njezino ime i registru dobrovoljnih davatelja matičnih stanica.

Hrvati su dosta zdrav narod, no nažalost, kazao je, treba raditi na štetnim navikama - pušenju, uživanju alkohola i droga. Ministar Ostojić istaknuo je značaj zdravstvenog odgoja te pravilne prehrane već u dječjim vrtićima kako bi Hrvati ponovno stekli naviku zdravog načina življenja.

Perinatalna smrtnost u Hrvatskoj je ista kao i u svijetu, imamo odličan program cijepljenja, ali očekivano trajanje života nam je 10 do 15 godina kraće nego građana Europske unije, upozorio je.

Od 20. do 50. godine života događa se epidemija kroničnih nezaraznih bolesti sjedilačkog načina života i tumora te zato treba ukazati kako treba zdravo živjeti, istaknuo je Ostojić.

Najčešće su kardiovaskularne bolesti od kojih svaki drugi Hrvat obolijeva i umire od infarkta i ostalih bolesti krvnih žila, na drugom mjestu su tumori. Zato, pored dvije akcije prevencije otkrivanje karcinoma debelog crijeva i dojke, ove godine napokon - nakon 20 godina - ponovno pokrećemo akciju otkrivanja raka grlića maternice, najavio je.

Odgovarajući hoće li uzeti u obzir mišljenje Crkve u vezi s novim zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji, Ostojić je rekao kako o tome definitivno treba provesti javnu raspravu i da je mišljenje svih udruga i građana dobrodošlo.

'Primam informacije, nisam tašt, otvoren sam za sve dobre prijedloge, a zakon kada bude gotov prezentirat ću ga vladi i medijima', kazao je ministar.

Na ponovljeni upit novinara hoće li uzeti u obzir mišljenje Crkve, ministar Ostojić je odgovorio da je već razgovarao i razgovara sa svima koji su zainteresirani za taj zakon.