TOKSIČNI TRENDOVI

Hrvati u Vojvodini 'frapirani' zbog nastupa Baje Malog Knindže

04.09.2023 u 17:34

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u ponedjeljak je priopćio da prijepornim smatra najavljeni nastup kontraverznog srbijanskog pjevača poznatog kao Baja Mali Knindža u Subotici jer u svojim pjesmama ima snažne antihrvatske i antikatoličke sadržaje

Srbijanski nacionalistički folk pjevač Mirko Pajčin trebao bi nastupiti u petak u središtu Subotice u sklopu „Zavičajnih dana“ u organizaciji Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga.

"Vrijednosti koje se promoviraju kroz dio Pajčinovog glazbenog repertoara imaju snažne i uvredljive antihrvatske i antikatoličke sadržaje, kojima nije mjesto u javnom prostoru, osobito u mjestima s hrvatskim i katoličkim življem", navodi se u priopćenju stranke.

DSHV ističe i da su "frapirani" što je na ovaj "i više nego prijeporni događaj referirao veoma mali broj institucija i pojedinaca, ne samo u gradu Subotici, nego u Vojvodini i Republici Srbiji".

"Riječ o političkim subjektima iz Subotice, koji u političkom životu sudjeluju s pozicija oporbe. Niti jedan glas iz prijestolnice. Niti jedan glas iz medija. Ono što nije dobro, što je za društvo vrlo toksično, ono što nekome šteti, postalo je normalno i prihvatljivo", dodaje su priopćenju stranke hrvatske manjine.

Najavljeno gostovanje pjevača Baje Maloga Knindže u Subotici osudili su Pokret građanske Subotice i Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je predsjednika Skupštine grada Balinta Pasztora, dužnosnika Saveza vojvođanskih Mađara tražila da objasni "kakve veze sa kulturom i umjetnošću ima šovinističko urlikanje o ratovima i ratnim zločincima".

Mirko Pajčin nastupao je u okolici Subotice i u lipnju kada je bio gost Srpske pravoslavne crkvene u selu Žednik, iako je bilo zahtjeva da se njegov koncert zabrani zbog veličanja osuđenih za ratne zločine.

Baja Mali Knindža srbijanski je nacionalistički folk pjevač koji je popularnost stekao pjesmama posvećenim "obrani srpstva" i veličanju srpskih snaga koje su sudjelovale u Hrvatskoj i BiH.

Kako prenose mediji, njegov glazbeni opus poznat je po pjesmama “Ne volim te Alija zato što si balija”, “E moj druže zagrebački” i “Armija srpska sve će da vas smrska”.