JASNA VOJNIĆ

'Hrvati u Srbiji prikazuju se kao incidentan narod. Gotovo uvijek u praksi, mediji žrtvu preimenuju u krivca'

07.08.2021 u 16:53

Bionic
Reading

Demokratska i sigurna država prepoznaje se po reakciji na incidente na etničkoj osnovi, poručila je u subotu predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić u reakciji na napad na hrvatske državljane u Subotici.

Napad na petero hrvatskih državljana dogodio se rano ujutro 2. kolovoza u Subotici kad je napadač nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registarskih oznaka u kojem su bile tri maloljetne osobe.

Pritom je govorio da će osobno „poklati sve ustaše“ i fizički nasrnuo na muškarca hrvatskog podrijetla koji više od 50 godina živi u Subotici, tvrde svjedoci.

Policija je ubrzo stigla na teren i privela napada.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić u povodu ovog događaja kazala je da „moramo biti svjesni da se incidenti na etničkoj osnovi događaju i u najuređenijoj državi“, no da se „razvijena, demokratska i sigurna država ne prepoznaje po njihovom broju, nego po načinu na koji se na njih reagira“, priopćio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Ono što je problematično u državi Srbiji u slučajevima kada su u pitanju etnički motivirani incidenti spram Hrvata jest da je ovdje praksa ne samo da izostane osuda takvih djela od strane predstavnika vlasti, nego iz mjerodavna državna tijela reinterpretiraju tako da se Hrvati u Srbiji prikazuju kao incidentan narod. Gotovo uvijek u praksi, mediji žrtvu preimenuju u krivca“, istaknula je Vojnić.

Na incident je reagirao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

„Kada je riječ o etnički motiviranim incidentima spram Hrvata u Republici Srbiji, svjedoci smo i ovoga puta, na žalost, nastavka stare prakse krivotvorenja onoga što se zbilja dogodilo na način banalizacije od strane mjerodavnih tijela“, upozorio je.

„Čovjeku se prijeti klanjem, govori se da će biti protjerane sve 'ustaše', djeci u autu se upućuju grozomorne poruke koje ona ne razumiju, a ministarstvo unutarnjih poslova govori o nekakvoj bezazlenoj svađi oko parkinga. Ovo je još jedan snažan i uvjerljiv razlog zašto Hrvati u Srbiji ne vjeruje institucijama koje incidente obrađuju i trebaju procesuirati“, zaključio je politički predstavnik Hrvata u Vojvodini.

Policija tvrdi drugačije

Napadnuti nije dobio zapisnik policije o incidentu, tvrdi Povjerenstvo HNV-a za praćenje povreda manjinskih prava.

Subotička policija navodi da tvrdnje o ozljeđivanju Z.B.-a nisu točne i da se hrvatski državljani nisu žalili na fizički nasrtaj, prenosi gradski portal subotica.com.

"Odmah po prijavi, subotička policija je izašla na lice mjesta i obavila razgovor sa Z.B. koji je tom prilikom rekao da ga je jedan muškarac vrijeđao, psovao i uhvatio za vrat zbog nesporazuma oko parkiranja, ali nije spomenuo da su ozlijeđeni niti fizički napadnuti njegovi rođaci iz Hrvatske“, priopćila je policija.

Policajci su razgovarali sa šest osoba, članova obitelji Z.B-a, koji se "ni u jednom trenutku nisu žalili da je taj muškarac na njih fizički nasrnuo“.

Policija kaže da je za pola sata identificirala i pronašla prijavljenog 63-godišnjeg muškarca iz Subotice, s kojim je također obavljen razgovor, te je predmet dostavila tužiteljstvu.