MEĐUNARODNA AKCIJA

Hrvati švercali 105 kg kokaina iz Južne Amerike

18.04.2011 u 17:10

Bionic
Reading

Zaplijenjenih 105 kilograma kokaina vrijednih oko 3,9 milijuna eura i uhićena sedmeročlana skupina hrvatskih državljana koji su drogu iz Srednje Amerike malim zrakoplovom pokušali prokrijumčariti u Europu bilanca je operativne akcije kodnog imena Spider Web (Paukova mreža) koju su zajednički provele policijske službe Hrvatske, Njemačke, Austrije i Slovenije, a koja je danas prezentirana u Ravnateljstvu policije.

U dvomjesečnoj istrazi čak šest policijskih agencija došlo se do saznanja da skupina krijumčara, na čelu s hrvatsko-kanadskim državljaninom, kani u Europu prokrijumčariti velike količine kokaina, i to malim mlaznim zrakoplovom koji je krenuo iz Dominikanske Republike prema Bahamima, a odatle preko oceana sletio u Francusku (Nica) te potom i u Stutgart (Njemačka).

Dolaskom u Njemačku kokain je iz zrakoplova pretovaren u pet putnih torbi i smješten u jedan od dva privatna vozila koja je unajmio pilot zrakoplova, inače američki državljanin kojega je naknadno uhitila njemačka policija.

U prvom vozilu, "BMW-u" koje je organizirano kao prethodnica odnosno osiguranje od mogućih policijskih patrola, sjedila su tri hrvatska državljana, a u drugom, "mercedesu" u kojemu je bio smješten kokain, bili su hrvatsko-kanadski državljanin i državljanka.

Automobilima su iz Stutgarta prije šest dana krenuli prema Austriji, odnosno Salzburgu te dalje prema granici sa Slovenijom. Prvi automobil propušten je u Sloveniju, a drugi, u kojemu je bila droga, je prije graničnog prijelaza kraj tunela Karavanke gdje je policija postavila punkt, skrenuo s autoceste, ali ga je austrijska policija uskoro zaustavila te pronašla 105 kilograma kokaina čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 3,9 milijuna eura.

Nedugo potom slovenski policajci zaustavili su i "BMW" s tri hrvatska državljana te su, kao i oni u Austriji, privedeni na istražne sudove tih dviju zemalja, a hrvatska je policija u međuvremenu uhitila još jednog navodnog člana te kriminalne skupine.

Hrvatska policija je, po nalogu USKOK-a, raspisala tjeralice za spomenutih šest osoba koje su uhićene u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, te je pretražila stanove na ukupno pet adresa - tri u Zagrebu te po jednoj u Požegi i Velikoj Gorici, zaplijenivši veći broj mobitela i SIM kartica koje su krijumčari koristili u međusobnoj komunikaciji te više prijenosnih računala, memorijskih uređaja i dokumentacije.

U suradnji s američkom agencijom za suzbijanje droga DEA kriminalističko istraživanje ovoga slučaja nastavljaju policije Hrvatske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Dominikanske Republike, a glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić uvjeren je da će nastavak istrage u idućim tjednima i mjesecima rezultirati novim uhićenjima i zapljenama.

Grbić je rekao i da su izvori kokaina u ovom slučaju iz Kolumbije i bahamskog otočja, a upitan koje je trebalo biti krajnje odredište te droge, odgovorio je da je za toliku količinu kokaina Hrvatska premalo tržište, te da pretpostavlja da su glavna odredišta bile zemlje EU, posebno Francuska, Njemačka i Švicarska.

Prezentaciji u Ravnateljstvu policije nazočili su čelnici kriminalističkih policija svih europskih zemalja koje su sudjelovale u akciji, svi hvalivši akciju kao primjer da se i najsofisticiranijim oblicima organiziranog kriminala na kraj može stati samo zajedničkim djelovanjem policijskih službi koje ne poznaje granice.

Potpredsjednik njemačkog Saveznog kriminalističkog ureda (BKA) Jurgen Strock naglasio je da uspjeh ove akcije leži upravo u 24-satnom kontaktu između policija sve četiri zemlje, te da je akcija primjer kako se Europa treba suprotstavljati organiziranom kriminalu.

Istoga je stava i direktor BKA Austrije Franz Lang, koji je posebno pohvalio rad hrvatske policije koja je i inicirala akciju. 'Upravo ovaj, kao i brojni prethodni slučajevi, pokazuju da policijska strategija i taktika stoje rame uz rame u svim našim zemljama', rekao je.

I Grbić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan naglasili su da je hrvatska policija ovom akcijom potvrdila da je sposobna provoditi najsloženije akcije na najvišim europskim i svjetskim standardima.